Скъпоценни камъни от Шри Ланка – заслужават ли си?

от Адриана

Няма жена, която да не се заглежда по бижута. Да не говорим, че и доста мъже купуват, като инвестиция. Скъпоценните камъни, ако наистина знаете как да ги избирате, могат да бъдат добра инвестиция, а цената им да продължава да расте през годините. Могат да бъдат намерени и на изключително добри цени. Заслужават ли си тези от Шри Ланка?

Шри Ланка е сред най-големите износители на камъни.  Тук се срещат 43 вида скъпоценни и полускъпоценни камъни, но най-голямо изобилие има от сапфир. Тук са открити едни от най-красивите и скъпи сапфири, като този в пръстена на лейди Даяна.

Слоят, където се откриват камъните, е много близо до повърхността. Буквално изкопават трапове и намират скъпоценни камъни. Островът е с вулканичен произход. Преди хиляди години изригнал вулкан на морското дъно, издигайки острова и всички скъпоценности над водата. В планините слоевете с камъни са почти на повърхността. Водните басейни също са богати на съкровища. Общо взето, не си копнал, не си намерил камъни.

При добива на камъни, не се позволява използването на механизация. Всичко е ръчен труд. Идеята е да не се добиват много камъни накуп, за да не се обезценяват. А и да не се експлоатира много природата.

Площта за една мина е много малка и може да се използва максимално 6 месеца. След това се заравя и се отива на друго място. Като материали отново се използват само естествени – дървени трупи, бамбук и трева. За местните скъпоценните камъни са важни, но запазването на природата е по-важна.

Самият процес също изисква доста труд, внимание и познание на камъните. Да намериш сред стотиците обикновени камъни, скъпоценен, който на пръв поглед изглежда като другите, си е не само късмет, а и умение.

Влизаме в най-голямата фабрика за скъпоценни камъни в Шри Ланка. За да си представим целия процес по добива им, дори е запазена стара мина, която можем да разгледаме. А в изложбената зала могат да се видят различни камъни, не само шлифовани, а и в груба форма.

От всички видове камъни, добивани тук, най-известен е сапфирът. Той е вторият по твърдост, след диаманта. Това е камъкът на аристокрацията заради красивия син цвят. Свързват го само със синьото, но може да бъде открит в различни цветове. Сапфирите от Шри Ланка са с най-високо качество в света.

Ако към същия минерал се добави хром, става червено – рубин. По произход рубинът е вид сапфир.скъпоценни камъни от Шри Ланка

Най-скъпата шлифовка е звездовиден камък. Това е така, защото се използва специфична структура на камъка, а не всеки има такава. При тази шлифовка камъкът е гладък, а пречупвайки светлината на повърхността се образува звезда. Камъкът на снимката е жълт сафпир и струва 20 000 долара.

Не само сапфири и рубини можете да си купите от тук, въпреки че това се пазарува масово. Има и други красиви и редки камъни, като специфичен аквамарин, зелен гранат, котешко око, бял и син топаз. 

От изкусните ръце на майсторите излизат уникални бижута, които можете да закупите в магазина. И не оставайте с илюзията, че просто ще разгледате и ще излезете от тук. Няма такъв шанс!

Бижутата се предлагат в злато и сребро, като цените зависят от камъка, които изберете – големина, цвят и шлифовка. Хубавото е, че можете да се пазарите и първоначалната цена да се стопи до доста приемлива. Успешен пазар!

Още полезна информация вижте във видеото на Професия турист и се абонирайте за канала ни ТУК

 

Може също да прочетете

Остави коментар