Традиционни занаяти в Шри Ланка

Кралската ботаническа градина Пераденя

от Адриана

Шри Ланка е изключително зелена. Тук растат различни видове дървета, от които се правят от уникални мебели и статуетки до дребни сувенири. Традиционни са и маските, за които местните вярват, че ги предпазват.

Отбиваме се в най-старото ателие на острова. Суровината се купува от кооперация. Най-ценното дърво е ебони или абанос. То е много тежко, а черният цвят се изважда от сърцевината.  

Тиково дърво, кокос, махагон и още много красиви дървета оживяват в ръцете на тези майстори. Любопитно е рейнбол трий, или дърво дъга. От него се правят различни естествени багрила, с които се оцветяват дървени маски. Ако смесите дървото с гореща вода, става червено. Една капка лимон го превръща в лилаво, а с по-голямо количество в жълто. При добавяне на различни примеси се получават над 10 цвята.

Маските са традиционни за Шри Ланка и се поставят в дома за защита или с определено послание. Оцветяват се ръчно и с естествени багрила. Има и фабрични бои, които са по-ярки.

Каква е тайната на красивите шалове и защо цветовете не избледняват? Ами, правят се ръчно и процесът продължава около две седмици.

Картината, която ще бъде положена на шала, първо се рисува на лист. После се пренася на парче памук или коприна.Картини в Шри Ланка

Изисква се голямо търпение и стабилна ръка. Всеки цвят се запечатва с восък и се използват само естествени багрила.

Заради подправките от Шри Ланка са водени не малко битки. Най-ценна е била канелата, а днес от тях се правят и много лекарства.

Подправките се използват не само в кухнята, но и за лечение.

Сандаловото дърво е естествена паста за зъби, убива бактериите и помага при лош дъх. Ако добавите масло от сандалово дърво към крем за лице, изглажда проблемна кожа и видимо подмладява. Качественото масло е много гъсто, като мед.

Можете да си приготвите и изключително полезен чай – към черен чай се добавя джинджифил, кардамон и канела. Имайте предвид, че канелата смъква кръвното.

Цитронелата освен подправка, е естествен репелент срещу комари. Тук листата стават много големи. Като репелент се добавя канела и масло. Ако се разреди с вода, може да се измие пода вкъщи и да предотврати появата на паяци и мравки и е ароматизатор.  

На базата на куркума се прави и крем за обезкосмяване. Напълно естествен, не изгаря кожата и не боли.

Лечението в Шри Ланка е на основата на аюрведа, като се лекува коренът на проблема.

Как се женят младите?

Докато пътуваме към кралската ботаническа градина ще ви разкажа как се организират сватбите тук. Младите се женят, ако хороскопите им съответстват. Трябва да има поне 50% съвместимост. Първо се прави хороскоп и след това се решава кой за кого да се омъжи. Дори във вестници се публикуват обяви, че момче с такава професия и хороскоп търси момиче. Младите се виждат буквално на сватбата. Мъжът издържа семейството, но и булката трябва да има зестра. Няма многоженство. Дори и при местните мюсюлмани, тъй като законът не го разрешава. Не е проблем младите да бъдат от различните групи, но тамилите са по-затворени и се женят само в тяхната общност.

В градовете е малко по-различно, много бракове са и по любов, но е нарушаване на традицията и не се гледа с добро око.

Кралска ботаническа градина Пераденя

Кралската ботаническа градина Пераденя. Намира се близо до Канди, централния град на Шри Ланка. Градината преживява доста трансформации през годините. Историята й можете да гледате в Професия турист.

В градината има изобилие от растения, храсти, огромно поле, както и къща на орхидеята. Тук има двоен кокосов орех, донесе от Сейшели, гигантски бамбук, който достига до 40 м височина и 25 см дебелина на стеблото. Средната скорост на растеж е 30 см на ден. Представете си колко бързо.

Преминаваме през цветна градина, за да стигнем до къщата на орхидеите. Феерия от цветове завладява погледа. Организирани в различни форми и арки, цветната градина е истинска фантазия.

Най-притегателната точка за посетителите е къщата на орхидеите. Тук са събрани десетки видове орхидеи, така красиво нацъфтели, че не можем да спрем да им се наслаждаваме. Разходката в тази градина определено ни зареди с цветни емоции и е наслада за сетивата.

Вижте всичко това в Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА ШРИ ЛАНКА:

Добре дошли в Шри Ланка! 

Колко струва една чаша чай? 

Храмът на зъба – най-свещеното място в Шри Ланка 

Танци с традиция в Шри Ланка 

Лъвската скала – крепостта Сигирия в Шри Ланка 

Сафари в Шри Ланка – заслужава ли си? 

Столицата на Шри Ланка – Коломбо 

Скъпоценни камъни от Шри Ланка – заслужават ли си? 

Хубави ли са хотели и храната в Шри Ланка? 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар