Добре дошли в Шри Ланка!

от Адриана
Изгледът от стаята в Шри Ланка

Една далечна и мечтана дестинация вече е само на ръка разстояние. Кацаме в Шри Ланка, а посрещането ни е повече от невероятно. Имаме щастието да сме сред първите туристи със самолет от България и ни посрещат подобаващо. Традиционни музика и танци огласяват залата, а красиви момичета ни подаряват по една пъпка лотос. Той е символ на красотата, чистотата, стремежа към светлина и по-добър свят.

Около 66 хил. кв. км е територията на острова, около половин България. Има различни географски пояси – от море до планини. Интересно е, че тук се сблъскват два мусона, което сериозно влияе върху климата. На по-малко от 100 км преминаваме от горещо време и „дай нещо да се разхладя“ до „къде ми е якето“ и „може ли един чай“. Средните тВ Шри Ланка ни посрещат с пъпка лотосемператури варират от 17 °C в централните възвишения, където са възможни дори замръзвания за няколко дни през зимата, до 33 °C в ниските райони. Жителите разделят територията на острова на три зони – суха, влажна и планинска. Най-високата част на острова е малко над 2500 м.

Спираме за малко на най-известния водопад на острова – Равана. Той е с височина 25 м и много каскади. В зависимост от сезона, ще го видите и в различна пълнота. През сухия сезон водата доста намалява, но пък през влажния е истинска прелест с пенливо разбиваща се в скалите вода.

Водопадът е кръстен на легендарния крал Равана, свързан с индийския епос „Рамаяна“. Според легендата, той е отвлякъл принцеса Сита и я е скрил в пещерите зад този водопад. Тогава пещерата била заобиколена от гъсти гори и трудно можела да се забележи. Равана искал да  отмъсти за отрязването на носа на сестра си от съпруга на Сита – Рама и брат му Лакмана.

Въпреки че е затворена тук, принцеса Сита не загубила усмивката си и намирала щастие в малките неща. Често се къпела в хладните води на водопада, като ги осветила с присъствието си. Затова казват, че посещението на водопада зарежда с позитивна енергия, успокоява духа и избистря съзнанието.

Продължаваме да се катерим по стръмните склонове, наслаждавайки се на прекрасните планини. Пътищата се виятШри Ланка - водопадът Равана по ръба на скалите, като на места едва се разминават две превозни средства. Но пък гледките си заслужават. Толкова е зелено и спокойно. Ако се отдалечите малко от пътя, ще чувате собственото си дишане и тук-там някоя птичка.

Въпреки малката си територия, в Шри Ланка има запазени много животински видове. Голяма част от тях дори са застрашени. Островът е известен с огромната си популация на слонове и на леопарди. Често се срещат и диви слонове по пътищата. Има участъци от пътя, които нарочно не се застрояват и се наричат коридор за слонове. Така те преминават от една зона в друга. Там земите не се обработват и не се заселват хора. На острова има 4 вида маймуни, като два от тях са по-рядко срещани.

На територията на острова живеят 4 големи общности. 70% синхали – будисти, 12% тамили -хиндуисти, 7% мюсюлмани и 6% християни – наследници на европейските империи, владяли Шри Ланка. Голяма част от тях остават тук и се женят, предавайки европейската си фамилия. Правят ни впечатление красивите храмове на различни религии, застанали задружно един до друг. Най-известният храм на острова е в Канди и предстои да го видим.

Относно храната в Шри Ланка, тя не е за всеки вкус. Има много подправки и е доста пикантна. Ще ви покажа с какво и къде се храним и подробно ще ви разкажа. За местните най-важното ядене е обядът. Обикновено е ориз с къри. Има десетки видове къри. Ядат много пресни зеленчуци, като и тях поднасят с къри.

Минаваме през градчето Нувара Елия. Построено от англичаните, не случайно го наричат и малката Англия. Повечето сгради носят стила на създателите си. В района се отглеждат и много земеделски култури заради различния климат. Тук е по-студено, около 15 градуса.

След дълъг преход пристигаме в хотела. Но определено си заслужава. Стаята ни е със стъклена стена и гледаме планината. Свечерява се и температурите доста падат. Въздухът обаче е разкошен. Вдишваш и го усещаш с всяка клетка. Хотелът ни предлага наистина красива панорама.

Интересна е часовата разлика. Тя е 3 часа и половина спрямо България, като тук няма лятно часово време.

Гледайте всичко това в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА ШРИ ЛАНКА:

Колко струва една чаша чай? 

Храмът на зъба – най-свещеното място в Шри Ланка 

Танци с традиция в Шри Ланка 

Лъвската скала – крепостта Сигирия в Шри Ланка 

Традиционни занаяти в Шри Ланка 

Сафари в Шри Ланка – заслужава ли си? 

Столицата на Шри Ланка – Коломбо 

Скъпоценни камъни от Шри Ланка – заслужават ли си? 

Хубави ли са хотели и храната в Шри Ланка? 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар