Столицата на Шри Ланка – Коломбо

от Адриана

След като обиколихме голяма част от остров Шри Ланка, стигаме и до главния град. Когато англичаните завземат Шри Ланка, местят столицата от Канди в Коломбо. Някога малко рибарско селце, днес е изключително модерен и съвременен град. Въпреки че не е бил столица, градът се е развивал през годините. През различните периоди са строени крепости, запазени и до днес. Тук е и най-дълбоководното пристанище.

Шри Ланка получава независимост през 1948 г. Имало предложение да върнат столицата отново в Канди, но той се намира по средата на острова, в планината и не е толкова комуникативно. Коломбо предлага много възможности за развитие, затова се решава да остане столица.

Разходете се в Коломбо с нас:

 

Всъщност административната столица по документи е в едно градче, днес квартал на Коломбо, със сложното име Шри Джаяварданапура Коте.

До 1972 името на острова е Цейлон, идващо от португалския период. След това започват да го наричат Шри Ланка. Лянка означава остров, а Шри е титла. Може да се преведе като Божествен или благодатен остров.

Първата криза в страната настъпва през 70те години. Имат много малък приход на твърда валута. Започнат и социални брожения. Тамилите се чувстват все по-потиснати. Основен език е синхали и тамилите са принудени да го учат. Започнат да се борят за права, включително и с въоръжени конфликти. Постепенно са консолидират в група тамилски тигри. Борбата продължава Над 20 години – като гражданска война.

2009 г. официално е обявен краят на гражданската война. Стотици хиляди загинали и от двете страни. ДържаватаШри Ланка, Коломбо прави отстъпка и признава тамилския език, като днес има три официални езика – тамилски, синхалски и английски.

След като всичко се успокоява, започва развитието на туризма в цялата държава. В тамилските територии са най-хубавите плажове и автентична природа. И до днес се редуват политическа и икономическа криза, липса на лекарства и важни за хората ресурси. Почти нямат индустрия, която да им гарантира твърда валута. Близо са до Индия, с която е невъзможно да се борят. Но Шри Ланка е толкова интересна сама по себе си, че привлича все повече туристи. Не само природата и забележителностите са притегателни, но и хората. Те са изключително усмихнати и приветливи.

Страната акцентира върху биоземеделие, добив на скъпоценни камъни, чай и инвестират в самото образование, за да могат хората да работят на високи позиции и привличат международни инвестиции и корпорации.

Да ви разкажа и нещо за Коломбо. Това е мултикултурен град. Населението му е смесица от различни народности и религии. Най-интересен е стария град с красиви сгради, но са в процес на реставрация и не успяхме да видим много. Някогашните крепостни стени са съборени. Най-новата част от града е издигната върху изкуствено насипан терен. Тук са небостъргачи, модерни сгради, търговски и бизнесцентрове. В града се намира и най-високата сграда в Шри Ланка – кулата Лотос, висока 350 м.

Коломбо е известен с разнообразието от ювелирни магазини, бижутата със сапфири са признати за най-добрите в света. След малко ще ви разкажа и за тези съкровища на острова.

Англичаните построяват първата жп линия Канди-Коломбо. Влаковете са предпочитани от местните, защото по пътищата има много ремонти и се пътува по-бавно.

Пътувайте с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете

Остави коментар