Нови разкрития на Крепостните стени на Филипопол

от Адриана

Водя ви къде ли не по света, но днес ще ви заведа до Пловдив, за да ви покажа нещо много интересно.

Община Пловдив работи усилено по разкриването на „Крепостните стени на Филипопол“. Започваме от античен комплекс „Източна порта на Филипопол“

Източната порта е сред 3-те открити порти на Античен Пловдив. Тя е била основната връзка между Филипопол и Византион. Предполага се, че е изградена през II век по времето на император Адриан и е основно реконструирана през IV век. Комплексът около портата е открит и разкопан през 70-те години на XX век.

До Централната порта водела най-широката улица. Била покрита с големи сиенитни блокове, тротоарите били широки 2.60 см, а самата улица 13 м. От двете й страни имало богато декорирани колонади, които част от тях могат да се видят и днес.

Източната порта на античния Пловдив е имала един централен вход и два странични с по-малки размери. От двете ѝ страни са били построени отбранителни кули, които да я предпазят при евентуални атаки.

При разкриването на обекта забелязват издълбани в настилката коловози, което дава основание да се смята, че трафикът към портата е бил доста оживен. И от там са минавали много каруци и карети.

Около улицата са разкрити и останки от сгради, за които се смята, че са части от казарми или болница.

Професия турист има привилегията да заснеме и да ви покаже всичко това още преди да е открито официално.  За съжаление времето не позволява да сляза долу и да ви разходя из този обект. Напролет, когато всички приключи като ремонтни дейности и обектът е официално открит, можете и сами да се разходите и да се насладите на този интересен нов обект в Пловдив.

Предвидените реставрационни намеси са минимални, без внасяне на нови каменни плочи  и материали на мястото на липсващите. Ще бъде направено само подравняване, наместване и залепване на оригиналната настилка. На местата на липсващите плочи ще бъде поставен чим.

Проектът ще осигури пълно информационно обслужване за туристите. В реставрираната общинска “Бакалова къща”Пловдив, България, Небет тепе, Източна порта Филипопол в три големи стаи с традиционен  възрожденски интериор ще има лекции, прожекции, както и информационни материали. Хора в неравностойно положение ще бъдат обслужвани в Баятова къща, а за незрящи са предвидени текстове с брайлова азбука. На висока панорамна площадка ще има далекоглед за наблюдение и възможност за панорамна гледка към целия комплекс.

Тръгваме през калдаръмените улички на Стария град, за да стигнем до другия обект – Небет тепе. Намира се буквално на 5 минути пешеходно разстояние от Източната порта.

Спираме многократно да се насладим на красивите стари къщи. Реставрирани и освежени в топли и приятни цветове, те сякаш греят.

„Небет тепе“ е част от проекта „ По крепостните стени на Филипопол“. Най-старата част на крепостта е изпълнена без каквато и да било спойка, с големи сиенитни блокове в т.нар. циклопски градеж. През елинистическата епоха древнотракийската Евмолпия се разширява по цялото Трихълмие, както и в подножието му, а старото заселище с крепостта на Небет тепе се превръщат в цитадела на градския акропол, обхванал най-високите части на трите хълма. От този период са останките на западната крепостна стена с внушителната четириъгълна кула и вход от вътрешната ѝ страна. Има запазени дебели крепостни стени, обграждащи дворец и допълнителни постройки.

Каква е историята на „Небет тепе“ вижте във видеото.

Едно от най-интересните разкрития в проекта е уникален таен тунел в скалния масив на северната стена от времето на Юстиниан Велики (VI век). Според митовете през него е преминавал апостол Павел. В тунела има запазено стълбище, отвеждало до десния бряг на реката. Историци смятат, че някога оттам е минавала река Марица, чието корито е било толкова голямо, че е заемало днешния бул. „Шести септември“.

Запазени са също така и водохранилища, използвани при вражески обсади. Съхраненото и до днес правоъгълно водохранилище предизвиква интерес с размерите си и вместимостта от 350 куб.м. Той е изграден от редуващи се пояси от камъни и тухли, а стените и подът му са с хидрофобна замазка. В подножията на хълма се намират църквите „Свети Константин и Елена“ и „Света Неделя“.

Община Пловдив има за цел максимално да съхрани археологията на комплекса. Проекта предвижда консервация, реставрация и защита на руинната археологическа пластика, за да се гарантира нейното бъдещо оцеляване за следващите поколения. Ще бъдат експонирани и всички разкрити елементи на комплекса.

Разходете се с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

 

Може също да прочетете

Остави коментар