Прага и нейната магия – 2 част

от Адриана

Разхождаме се из един от най-красивите градове в Европа – Прага. Столицата на Чехия неслучайно е една от любимите дестинации на всеки, който е имал щастието да я посети поне веднъж. Тя впечатлява с прекрасна архитектура, невероятни гледки и специфична атмосфера, която ти помага изцяло да се потопиш в магията на това място.

Разходете се с нас: 

 

Разходката ни започва от Пражкия замък или Пражка крепост. Днес той е официалната резиденция на президента на Чехия.

Крепостта е разположена на хълм в квартала Храдчани. Датира от 9 век, когато замъкът е седалище на князете на Бохемия, а по-късно и на някои свещено-римски императори. През 20 век той се използва и от президентите на Чехословакия. В Пражкия замък се съхраняват кралските съкровища.

Минаваме през един от сводовете и се озоваваме в следващия вътрешен двор. А пред нас – невероятната катедрала Св. Вит. Тя е най-големият и значим храм в града. Освен религиозни служби, тук се провеждат и церемониите по коронация на чешките крале. В катедралата са положени и останките на редица от светците-патрони, крале, благородници и архиепископи.

Комплексът на Пражкия замък се ползва от Президентството и други централни държавни служби, в някои сгради са устроени музеи и експозиции на Националната художествена галерия. Голяма част от площите са открити за свободно посещение.

Книгата на рекордите на Гинес определя Пражкия замък като най-големия древен замък в света. Той заема площ от почти 70 000 m², с размери около 570 метра в дължина и с ширина средно от около 130 метра.

Излизаме от двореца и се открива зашеметяваща гледка към града. При хубаво и ясно време от тук се вижда почти целият град. По въжената линия се стига до хълма Петршин на панорамна площадка, представляваща умалено копие на Айфеловата кула. А от там се открива още една изключителна гледка – приказната Прага на длан.

Прага е толкова колоритна и многолика, че сякаш съживява всички времена. Цяла колекция от архитектурни творения в стил барок, готика, модернизъм кротко си съжителстват по съседски из улиците на града. Съвременните здания почти не се забелязват, а много от тях са завоалирани като старинни.

Музеите в Прага са безброй. Те са толкова разнообразни и предлагащи поредната порция любопитни истории, че можете да дойдете само заради тях. Съобразени са с различните вкусове и интересите на малки и големи. Опитайте се да отделите малко време и за тях, защото няма да съжалявате – градът има много какво да предложи в областта на изкуството и културата.

Спускаме се по хълма от двореца към централната част на стария град. От двете ни страни се редят аристократични постройки и добре запазени стари къщи. Казват, че някога не е имало номерация на улиците, а хората са отбелязвали къщите си с някакъв символ. В много от случаите това е било и като визитна картичка на стопаните на къщата  – обущарят е поставял обувка над вратата, а ключарят – ключ.

Въпреки безбройните забележителности, с които Прага очарова всеки свой гост, една от тях се откроява, като символ на града – Карловият мост. Още стъпвайки на него, няма как да не ахнете. Това прекрасно творение, което се извисява над река Вълтава и свързва комплекса Храдчани и стария град, вече е на над 600 години и отдавна е надскочило първоначалното си предназначение.

Той е построен през 14 век по заповед на крал Карл IV, чието име носи. Дълго време той е бил известен като „Пражкият мост“ и „Каменният мост“. Чак към края на 19 век постепенно се налага сегашното му име.

Днес той е като галерия на открито. От двете му страни има 36 скулптури и статуи на светци, повечето от тях направени през 18 век, в актуалния тогава бароков стил. Най-новата статуя тук е на светите братя Кирил и Методий. Статуите били построени през 1938г. на мястото на друга разрушена. Най-старият монумент на моста е този на Св. Ян. Непомук. Според легендата, ако си поставите ръката върху кръста, можете да сбъднете свое желание.

Крачейки по моста, осъзнаваме, че вървим сред толкова легенди и предания, че ни се прииска да останем тук по-дълго, да потърсим скрити символи, да се взрем в очите на светците и да изживеем древната приказка сега.

През различното време на деня Карловият мост е различен. Ако дойдете призори, гледката може да ви накара да потръпнете – Вълтава е пълна с лебеди, а мостът самотно се издига над нея. Пазещите го статуи са надвиснали като призраци, забулени в бавно вдигащата се мъгла.

По обед е пълен с туристи. Той се превръща в едно от най-оживените места на града. Освен многобройните туристи, на него има и сергии със сувенири, както и улични музиканти и артисти. Ако не обичате големите тълпи, най-добре е да го посетите вечер. Тогава мостът опустява и става, както го наричат местните – магически. А това е нещо, което сами трябва да изживеете.

Не по-малко впечатляващи са готическите кули от двете страни на Карловия мост. Те го превръщат моста в забележителен архитектурен комплекс. Ако се изкачите по стълбите им, пред погледа ви ще се разкрият удивителни гледки.

Промушвайки се през едната кула, слизаме от моста и се впускаме из малките криволичещи калдаръмени улички на стария град. Тук ще ви се завие свят от невероятната архитектура, прекрасни стари сгради с причудливи орнаменти и исторически забележителности. През 1992 година историческият център на Прага е включен в Списъка на природното и културно наследство на ЮНЕСКО. Чешката столица предлага красотата на историческото наследство, много варианти за романтични разходки, но и разнообразен и бурен нощен живот, привличащ като магнит млади хора от цял свят.

Супа в хляб и чешко пиво

За очарованието на чешката столица изключителен принос има и… бирата – светла, тъмна, пшенична, червена, от големите пивоварни или от малки местни пивоварни – важното е да е прясна. Бирата в Прага е на всяка крачка. Тя се консумира не само в топло време, но и в студено, като днес. Пригладнели от разходката решихме да хапнем нещо традиционно и да изпием по едно чешко пиво. Сядаме в една от стотиците местните кръчми в стария център. Изключително атрактивно и популярно ястие за туристите е супа в хляб. Най-често се приготвя от ситно нарязано говеждо месо, ситно накълцан лук, счукан чесън, подправки, картофи и люти чушки. Традиционно се сервира в купа от хляб. Ароматът и интересният й вид определено го правят едно от най-поръчваните ястия, особено в студени дни.

Друго трапезно изкушение е ребра с мед. Препечени почти до кафяво, овкусени с мед, ребърцата изхрущяват между пръстите ви. Грехота е да се яде с нож и вилица тази вкусотия. Съпроводени с чаша бира, това е най-вкусният обяд на света.

Въпреки невероятната кухня, трябва да ви предупредя за сметката. В центъра цените в менюто не включват ДДС. То се начислява накрая на сметката, както и такса обслужване. Така сумата за плащане нараства. Цените също са доста завишени, в сравнение с по-малките заведения, извън централната част.

Десертът ни примами на улицата. Сладкият аромат на козуначени коминчета се носи из цялата улица. Изпечени на дървени въглища, те могат да се гарнират със захар, ядки, канела или шоколадови пръчици. Вътрешността също може да се напълни със сметана, течен шоколад или сладко. Дори и поръсено само със захар, козуначеното коминче ще ви накара да си оближете пръстите.

За вечеря избираме едно от най-известните традиционни заведения тук с жива музика. Вижте как ни посрещнаха във видеото 😊

Колкото и време да прекарате в Прага, никога няма да можете да видите всичко. Затова си оставяйте по нещо и ще имате причина да се връщате отново и отново. Ние си оставихме доста неща, за които си обещахме да дойдем пак…скоро. До тогава оставаме с прекрасните спомени от един прекрасен град – Прага!

Пътувайте с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

 

Може също да прочетете

Остави коментар