Коледните базари в Дрезден

от turist

Минало е твърде много време, за да можем да сме сигурни, но се смята, че първият коледен базар в Европа се е появил в Дрезден. Според данни на градските власти, първият коледен базар е бил през 1434 година. Което означава, че тази коледна традиция се е запазила над 580 години. Всъщност той не е само един. В града има общо 11 базара, които преливат от един в друг. Щандовете са отрупани с коледни играчки, лакомства, традиционни вкусотии, един от които е типичният щолен. Той си има собствена история. Това бил специалният сладкиш за постите, приготвен от брашно, овес и вода. Не бил особено вкусен и привлекателен. Затова един майстор-сладкар се заел да промени това и изпратил писмо до папата с искане да бъде отменена забраната върху маслото по време на пости. Папата посмекчил малко правилата и изпратил известното „Маслено писмо“. В него се казва, че мляко и масло могат да се използват за приготвяне на щолен, но само с чисто съзнание. Така се появява и традицията всяка година пекарите от Дрезден да изпращат на владетеля на Саксония гигантски щолен по случай Коледа. Сега традицията продължава и всяка година в Дрезден приготвят 4-тонен сладкиш, който пристига в центъра на града около средата на декември, придружен от празнична процесия. Гигантският сладкиш се разрязва със специален двуметров нож и се продава на порции. Друга типична атракция на коледния базар в Дрезден е 14-метровата дрезденска коледна пирамида – най-голямата по рода си.

 

Иначе коледният базар продължава 4 седмици. През това време се планират над 100 интересни събития, като най-много са през уикендите. За децата има специални забавления. Могат да изпекат курабийки в коледната пекарна, да посетят къщичките на елфите или да гледат коледен театър.

Къщичките на коледния базар са неповторими. Всяка си има уникална украса и дори участват в конкурс. А всеки един от пазарите си има нещо като стил, в който е построен. Отиваме към най-впечатляващият – старовремският. Той е и най-скъп. Влиза се срещу входна такса. Но прекрачите ли прага, все едно се връщате в друга епоха. Всички са облечени в традиционни одежди от преди много лета. Звучи средновековна музика. Ястията се приготвят точно както тогава. Виното се налива от рог, а всички изделия са ръчна изработка. Дори можете да опитате сами да направите нещо, под наставленията на стари майстори, запазили традицията до днес.

Вижте още в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни тук

 

Може също да прочетете