Странни великденски традиции по света

от Адриана

Великден е от най-обичаните християнски празници. Пролетта и Възкръсването на Исус Христос са символ на ново начало на живот. В България по традиция се боядисват яйца, месят се козунаци и се изпълняват религиозни ритуали. Но има места по света, където традициите са различни и дори странни. В Норвегия, например, се четат криминални романи, а в Полша ядат листенца от върба за здраве. 

Във Филипините разпъват мъже и жени на кръст

снимка: Getty Images

Десетки хора пък изтезават телата си в памет на страданията на Христос. Болезнената процедура се повтаря от векове на Разпети петък. Църквата е против подобни ритуали, но хората тук вярват, че така изкупуват греховете си.

Заливане с вода и бой с върбови клонки

Ако навсякъде по света Великден се празнува мирно и кротко, то това не се отнася за Чехия, Словакия и Унгария. И в трите държави мъжете, облечени в традиционни за всяка държава носии, гонят жените и ги заливат със студена вода, за да са здрави. След ледения душ следва „бой“ с върбови клонки, разбира се, символичен, без никой за пострада. По този начин се отбелязва идването на пролетта и пожеланията за успешна година и добра реколта.

Чупене на гърнета в знак на нов живот

Гърция е предпочитана дестинация, не само за летните месеци, но и за Великден. Там празненствата са истински и от сърце. А Корфу е един от най-красивите острови. Освен със страхотна природа и плажове, островът може да ви впечатли с една интересна традиция по великденските празници, която не се среща никъде другаде в Гърция. Жителите на острова хвърлят големи глинени гърнета, пълни с вода, в знак на очакване на възкресението на Христос. Вечерта всички се събират на площада и под светлините на хиляди фойерверки отпразнуват възкръсването на Божия син.

Приготовленията започват още в началото на Страстната седмица. Домакините почистват домовете си и ги украсяват. Пекат се традиционни бисквити, в четвъртък се боядисват яйцата. В съботата от Страстната седмица гърците носят храната, приготвена за Великден, в църквата, където свещеник я благославя. Всяка вечер от Страстната седмица гърците ходят на църква, съпричастни към страданията на Христос. В полунощ на събота срещу неделя камбаните на храмовете бият, с което известяват възкръсването на Христос. След като се приберат от нощната литургия, хората започват да празнуват.

Пролетен Хелоуин по Великден

 Във Финландия обичаят изисква на масата да се сложи истинска трева за украса, за да могат празнуващите да наблюдават растежа й, който символизира живота. Малките деца пък се пременят като вещици, обикаляйки съседите за лакомства. След това се правят жертвени огньове, които да отблъснат лошите сили и зли духове.

Танцуващи скелети в Каталуния

 Децата, облечени като вещици във Финландия, може да не ви направят особено впечатление, имайки предвид обичаите във Вергес, Испания. По време на процесиите, които изпълват града в дните на Страстната седмица, петима души изпълняват Танца на смъртта. Пременени в костюми на скелети, отново напомнящи за Хелоуин в САЩ, те разиграват различни сценки от живота на Божия син. Специално внимание се отделя на предателството на Юда. Танцът започва вечерта на Велики четвъртък и приключва в малките часове на Разпети петък.

Украсени дръвчета и великденска езда

снимка: blogspot.com

Великден в Германия се предшества от Страстния петък. Много немци в този ден ядат риба. В съботната вечер се пали голям пасхален огън, като е символ на края на зимата и изгаря всички зли помисли. На следващата сутрин „идва“ Великденски заек, който е скрил различни лакомства за децата из цялата къща и градина. Този ден е изпълнен с много смях и забавления, а домът е отворен за гости и роднини.

Всеки Великден от 1965 година насам Фолкер Крафт и съпругата му Криста украсяват ябълката в двора си с колекция от 10 000 боядисани и ръчно украсени великденски яйца. Обичай, превърнал се в традиция не само за тяхното семейство, а и за хиляди други. В Източна Германия това е част от празненствата по случай Христовото възкресение, приветстващо пролетта, благоденствието и живота. В южната част на страната пък се организира езда в чест на св. Георги, а конете се украсяват в традиционните баварски цветове.

Великденски фигурки от шоколад и захар в Австралия

 Освен във формата на зайче, те се правят и в тази на рядкото австралийско животно бандукт. Великденското меню

Снимка: Ройтерс

включва печено овнешко, говеждо или пилешко със зеленчуци. За десерт се поднася традиционната торта „Павлова“ с киви, ягоди, ананаси и мандарини. Популярни са и кръглите кифлички със стафиди. Австралийците ги хапват сутринта преди да отидат на църква. На Великден много семейства излизат сред природата. В този край на света тогава се бележи свършекът на лятото и началото на есента.

В Швеция поставят в домовете си фигурки на пиленца с цветни пера

Хората украсяват жилищата си в жълто, зелено и бяло. Шведите ядат на Великден почти същата храна, каквато и на Коледа. Но повече внимание отделят на сладките неща. Правят от картон пасхални яйца, а във всяко от тях слагат голям бонбон. Типична за скандинавските държави е Великденската вещица, която летейки в небесата на своята метла, с лъскав чайник в ръка поздравява всички за празника.

В САЩ има състезание по търкаляне на яйца

michellesmirror.com

В САЩ се организира Великденски парад. В него хиляди хора се събират и празнуват заедно. Обличат интересни костюми на празничната тематика.  Освен парада всяка година на южната поляна на Белия дом се организира състезание по търкаляне на яйца. Президентът е патрон на събитието, на което децата се забавляват с приказки, лакомства и прекрасно боядисаните яйца.

Ако някой няма възможност за цели великденски костюми, е задължително поне да си купи ръкавици. Традиционният великденски обяд на американските семейства се състои от шунка с ананас, картофи и плодова салата. Децата получават кошничка, пълна с шоколади и бонбони. Доста популярна е една игра – пързаляне на яйца по наклонена плоскост. Малчуганите се състезават кой ще закара по-далече своето.

Италианците правят пикник

На Велики понеделник те устройват пикник. Дори и да се лее дъжд, той не се отменя. Пекат се кифлички, в които се слагат и яйца. Приготвят се традиционните бисквитки с кашкавал. Празненствата са доста пищни. В Ломбардия пекат хляб във формата на гълъб, наричат го la colomba. Популярна е и баницата, приготвена с 33 пласта тънко тесто – всеки символизира година от живота на Исус.

В Англия пускат яйца от хълм

 Приготвя се специален обяд – агнешко със зеленчуци. В графство Ланкашир също си правят „надбягвания“ – пускат яйчица от хълм. Притежателят на това, което стигне първо долу, ще се радва цяла година на крепко здраве.

В Русия наблягат на благотворителността

Наричат този ден Воскресение. В Царска Русия той бил посрещан с особена тържественост – пищно украсени църкви и къщи, илюминации, величествени служби. Главно място на великденската маса сега заемат козунакът и боядисаните яйца, поставени върху зелена покривка. В събота те се носят за освещаване в църквата.

Прието е да се посещават болници и да се дава богата милостиня. Някога руснаците събирали пари и откупвали бедняците, затворени заради дългове. Посещават се и покойниците. Цялата седмица е посветена на празненства. На мъжете им е позволено, когато искат, да бият камбаните на църквите. Затова и седмицата се оглася от непрестанен звън, който поддържа празничното настроение. В Русия има два вида великденски яйца – боядисани и изписани. Първите са в един цвят – обикновено червен, а вторите са богато украсени и изрисувани. За Пасха в Русия са се правели специални дървени яйца, богато покрити с орнаменти.

През ХIХ в. традицията да се изработват изкуствени великденски символи е превърната в изкуство. Освен от дърво такива празнични яйца са се майсторели и от кост, мрамор, стъкло и камък. Всяко от тях се е състояло от две половини. Отвътре било с матово злато, а външната страна била оцветена с ярка червена боя. Яйцето било леко и полирано като огледало. От едната му страна винаги бил рисуван сюжетът „Слизането на Спасителя в ада“. А от другата – изображение на светеца, покровител на човека, на когото ще се подарява яйцето.

Източник: www.blagoevgrad-news.com

А на какви интересни места ще ви заведем и какво ще ви разкажем вижте в нашия канал YouTube/@ProfesiaTurist

Може също да прочетете

Остави коментар