Скъпоценните яйца на Фаберже

Днес най-големият колекционер на яйцата са фамилията Форбс

от Адриана

Петер Карл Фаберже е един от най-прочутите ювелири на всички времена, известен със своите яйца на Фаберже.

St Petersburg, RUSSIA, Faberge Museum exhibits. 15th anniversary of reign egg

Роден в семейството на бижутер в царска Русия, той израства в Италия, Франция, Германия и Великобритания, където получава своето космополитно образование. Наследява работилницата на баща си през 1870 г. и става изключително популярен във владетелските дворове на цяла Европа, благодарение на невероятното си умение да изработва изящни предмети от злато и сребро, малахит, топаз, лазурит, кристал и десетки други материали.

През 1885 г. император Александър III поръчва на ателието на Фаберже едно декоративно великденско яйце като подарък за своята съпруга Мария Фьодоровна.

Когато получава подаръка, Мария Фьодоровна вижда едно обикновено яйце, макар и направено от бяло злато. Зад черупката му обаче се крие нещо друго – яйцето се отваря и вътре има жълтък. Златен. Подобно на матрьошка, яйцето крие още изненади – жълтъкът се отваря и в него има златна кокошка с рубинени очи. Кокошката също се отваря и в нея има миниатюрно копие на императорската корона, направено от злато и диаманти, както и малък рубин, който императрицата да носи на верижка на врата си. Яйцето остава в историята с името „Кокошката”.

Благодарение на мигновения успех, Фаберже получавал постоянни поръчки за императорския двор и изработил

St Petersburg, RUSSIA, Faberge Museum exhibits. Petushok egg

едно след друго 10 яйца за цар Александър III, който всяка година, до смъртта му през 1894 г., подарявал по едно на жена си Мария Фьодоровна. Изработва и още 44 в периода между 1895 и 1916 г. за цар Николай II, като подарък на майка му.

По императорска поръчка са направени 54 великденски яйца. Може да се предположи, че има и няколко яйца, които са били подарени и на други членове на императорското семейство. Днес от тях са запазени 45 яйца, като сред тях са яйцата с миниатюра на сибирски влак, с крайцер, с кокошчица от цветно злато, яйце-часовник, яйце-портретна галерия на императорското семейство. Общо яйцата на Фаберже са 68. Революцията от 1917 г. слага край на славната кариера на майстора-бижутер.

Най-скъпо продаденото яйце на Фаберже е закупено на аукцион през 2007 г за 17,4 милиона долара. То било изработено за династията Ротшилд. Представлява декоративен часовник с диамантено петле, което изкача на всеки час. Това го прави не само най-скъпото яйце на Фаберже, но и много скъп часовник.

Уникално златно яйце на Фаберже на стойност $ 33 млн. бе открито в кухнята на търговец на метали за скрап в САЩ, пише английският вестник „Телеграф“.

St Petersburg, RUSSIA, Faberge Museum exhibits.  Order St. George egg

Собственикът го купил преди десетилетие от пазар за антики за $ 13 500. Изчислил, че може да спечели хилядарка, като стопи златото и продаде диамантите и сапфирите, декориращи 8,2-сантиметровото яйце.

Американецът обаче започнал много да го харесва и оставил бижуто да му краси кухнята. То си стояло там, докато една нощ през 2012 г. собственикът решил да потърси в интернет “ „яйце“ и „Вашрон Константин“, което било изписано на часовника вътре в яйцето. Натъква се на статия в британския в. „Телеграф“, публикувана година по-рано със снимка на неговото яйце, която била озаглавена:

„Дали това яйце за $ 33 млн. не стои на вашата полица?“

То е едно от „императорските яйца“. През 1887 г. цар Александър III го подарява за Великден на съпругата си Мария Фьодоровна. За последен път е показвано публично през 1902 г. Споменава се през 1922 г., когато болшевиките продават съкровища, за да имат пари за трактори.

Изследователи откриват, че през 1964 г. било продадено на търг за $ 1456 на жена купувач. Тя починала 2000 г. и имуществото й е разпродадено. Така яйцето попада на улична разпродажба на антики.

Използвани материали от: www.e-zdravey.com/bg/yaytsata-na-faberzhe/

Може също да прочетете

Остави коментар