Летящ влак през 1900 г. Възможно ли е?

от Адриана

Летящ влак? Звучи като от филм на бъдещето, а е построен през далечната 1900 г. И днес можете да се повозите на това изключително инженерно творение в немския град Вупертал.

„Летящият влак“ (#Wuppertaler Schwebebahn) е свързвал някогашните градове Елдерфелд, Ронсдорф, Кроненберг, Вовинкел и Бармен. Днес те вече са обединени в един град Вупертал, с население над 300 000 души. Това е най-старият в света електрически влак, тип окачена железница. Пуснат е в експлоатация през 1901 г., като е бил леко модернизиран през 1997г.

Общата дължина на пътя е 13,3 км: от тях 10 км преминават над руслото на река Вупер на височина около 12 м, останалите 3,3 км – над улиците на града на височина около 8 м. Максималната скорост на влаковете е 60 км/ч., а средната експлоатационна скорост:28 км/ч. Годишният пътникопоток е повече от 25 млн. души. От единия край на града до другия се стига за 28 мин.

Смята се, че окачените железници са сравнително надеждни, но не са изключени и инциденти. Точно за такъв куриозен случай бележи 21 юли 1950 г. Директорът на цирка решава да повози слона Туффи, с рекламна цел. На слона обаче пътуването не му харесало, започнал да проявява безпокойство, успява да счупи стена и пада от вагона. За щастие преминавали над реката и той пада във водата, без да се нарани сериозно. Днес на стената на близка сграда е нарисуван падащ слон.

Видео от разходката с летящия влак можете да видите тук:
https://youtube.com/shorts/DqBd1oW9Ep8?feature=share

Може също да прочетете

Остави коментар