Какво да видим в Порт Луис – столицата на Мавриций

Освен да се наслаждавате на прекрасни плажове, водопади в джунглата и невероятни хотелски комплекси в Мавриций, можете да отделите един ден да отидете до столицата Порт Луис.

от Адриана

Ако искате да се разходите на остров Мавриций, отидете до столицата Порт Луис. Има градски транспорт, който е редовен и доста евтин, а такси ще ви предложат на всеки ъгъл. От самото пристанище тръгва широк и красив булевард с палми, в края на който се намира изградената през 1738 година в бароков стил сграда на парламента. Околните улици и сгради напомнят тези, строени през 18 век. Тук се намират градската катедрала, театър, магазини на реномирани търговски марки.

Интересен е музеят, разположен в красива стара сграда. Той е безплатен, но ако решите да си купите нещо от малкото магазинче на входа – цените са доста солени. На първия етаж са разположени всички представители на животинския свят на острова. Риби, акули, раци и миди сякаш плуват във витрините. Тук можете да видите и легендарната птица Додо, символ на Мавриций. Името й произлиза от португалската дума duodo, означаваща “глупав”. Как е изчезнала тази птица, ще разберете от видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. о-в Мавриций

Порт Луис разполага с добра образователна система, изградени са много училища и колеж. Образованието е безплатно, както и всички учебни материали. Местните знаят 4 езика. Основният е креолски и децата научават първо него. Това се преподава в предучилищно образование. В първите класове участ френски, след това английски. От бабите и дядовците си научават и хинди.

музеят в Порт ЛуисИкономическия живот на града е съсредоточен около пристанището. Оттук преминава почти целият стокообмен на републиката – предимно захар, меласа, плодове и зеленчуци, прясна и консервирана риба. Има изградени предприятия за преработка на риба и селскостопански стоки. В града са построени завод за производство на акумулатори, сглобяване на товарни и леки автомобили, за строеж на яхти и малки кораби, за производство на метални детайли и други.

На пристанището на града е един от известните търговски центрове Куда. Тук можете да намерите разнообразие от магазини и ресторанти с разкошна гледка към пристанището. Тази част на града играе централна роля в културния живот на Мавриций.

Престъпността на острова е много ниска. Има предимно джебчии в столицата и те са чужденци, които пристигат на пристанището с престои 1-2 дни, докато разговарят. Затова местните препоръчват в града да се внимава и да се избягват големи чанти и скъпи бижута.

Разходката в Порт Луис ни потопи из богатата и цветна история на острова и неговия мултикултурализъм. Разнообразието от религии е част от културната традиция на острова. Тук ще откриете мюсюлмански джамии, китайски пагоди, индийски храмове и християнски църкви. Като религия 50% от населението са индуси, 31% са християни, 16% мюсюлмани и 3% будисти. А храмовете им са просто невероятни – цветни, красиви и с много детайли.

Всичко това и още много любопитни неща гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ о-в МАВРИЦИЙ

Остров Мавриций – добре дошли в Рая! 

По ръба на кораловия риф на о-в Мавриций 

Феноменът цветната земя в Мавриций – илюзия или неразгадана загадка? 

На гости в имение и фабрика за ром в Мавриций 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар