На гости в имение и фабрика за ром в Мавриций

от Адриана

На остров Мавриций има едно място, където морето е бурно и особено опасно. Вълните се разбиват с тътен, защото няма коралов риф. Точно тук се ловят акули. Денят на местните започва в 4. Обикновено закусват в 5 и излизат на работа. Повечето работят в тръстиката или риболов. Много хора ловят и през нощта, зависи от вида риба.

Островът предлага лукс, забавления, екзотика и природа, която не можеш да забравиш, ако веднъж си се докоснал до нея. Минаваме през плантации със захарна тръстика. Любопитно е откъде си набавя електричество този остров – от изгаряне на биомаса от преработена тръстика. Използват се и малко въглища, но почти са успели да ги заменят със солари. От тръстиката се произвежда и ром. Отправяме се към старо имение в колониален стил. Основната сграда днес е скъп ресторант, който може да се посети само с резервация.

 

В градината се разхождат костенурки, пауни и различни видове кокошки. 

Невероятни цветя и растения се редят покрай пътеките, а сладкият аромат  се носи навсякъде. От определен вид палма правят салата. Частта между стъблото и листата се яде и има вкус на краставица, но леко сладникаво.

Така стигаме до Ваниловата къщата. Ванилията се смята за една от най-фините и приятни подправки. Използва се предимно в сладкарската промишленост, но се добавя и към ликьори.

Ванилията произлиза от семейството на орхидеите. Първите, на които им хрумнало да добавят ванилия в своите ястия, са били готвачите в двора на английската кралица Елизабет Първа. Тя цъфти само веднъж в годината и се опрашва от малки насекоми от рода Melipona и определен вид колибри, които живеят само в Мексико. Именно заради това монополът на Мексико в отглеждането на ванилията дълго време е бил непоклатим. Днес ванилия се отглежда на много места, като се опрашва изкуствено. Обработката е сложна и ще ви разкажа във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ.

о-в МаврицийОт тук тръгваме към красивата сграда в колониален стил. Някога е била дом на богата фамилия, а днес превърната в ресторант. Всичко е запазено непокътнато от преди години. Усеща се дух на аристократизъм, атмосфера на едно различно време, но сякаш е не е отминало. Сякаш сме се върнали назад и изживяваме всичко сега.

Отстрани на тази красива къща се намира фабрика за ром. На верандата, директно от плантацията за тръстика, са стоварени купища захарна тръстика. Можете да си обелите и да опитате. А зад тях са наредени всички уреди, необходими за производството на ром. Тук дегустираме и 7 вида ром, като можем да си закупим бутилки на специални цени.

Това и още любопитни неща, можете да видите в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и да се абонирате за канала ни тук:

Може също да прочетете

Остави коментар