По ръба на кораловия риф на о-в Мавриций

от Адриана

Едно от най-вълнуващите преживявания на остров Мавриций е препускане с лодка през кораловия риф.

Усещането е много особено. Препускаме с лодката километри тюркоазена вода, спокойна и равна като тепсия, и изведнъж пред нас, по средата на морето се извисяват високи вълни, разбиващи се с трясък. Водата сменя цвета си и спокойно преминават големи кораби. Това е краят на кораловия риф и започва открито море. Не се доближаваме, защото ще станем като останките на разбили се кораби, които се виждат често.

След като преминаваме покрай остров – резерват, стигаме до стар изоставен фар. От тук се откриват невероятните гледки – бушуващите вълни и необятния океан, а от другата страна спокойствието на кораловия риф.

кораловия риф на о-в Мавриций

Можете да влезете и в порутената сграда на фара, но бъдете изключително внимателни. Абсолютно забранено е и да се качвате по стълбите, защото може и да не слезете.

Възможностите за тази екскурзия са няколко. Можете да се качите на катамаран. Той се движи по-бавно, а на борда ви очакват безплатни напитки и щур купон. Недостатъкът е, че почти не слизате от него, а ако се наложи, ви извозват с малки лодки до брега. Ние решихме да си наемем бърза моторна лодка, с която да обиколим повече места, да видим от близо водопадите и да спрем за плаж на различни острови. Преминаваме и през открито море, където водата е спокойна. Точно тук има много делфини, но днес не успяхме да ги срещнем.

коралов риф на о-в Мавриций

Навлизаме в устието на една река. Водата променя цвета си, а наоколо е заобиколено от буйна растителност. Опасно е, защото дъното е покрито с канари, които нашият водач успява умело да заобиколи. Стигаме до самия водопад. Усещаме пръските от спускащата се вода върху лицата си. Просто е неповторимо.

Не пропускаме да посетим и най-известния плаж на острова Ile aux Cerf. Навлизаме в залива и разбираме защо е толкова известен този плаж. Пясъчни лагуни от фин бял пясък, прозрачно синя вода и толкова много палми. Просто искаме времето да спре.

Е, времето не спря, а продължи да върви толкова бързо. Имаме време и за шнорхелинг и да поплуваме в кристалните води. Тук има много корали и пъстроцветни риби, които нахранихме с малко хляб.

корали на о-в Мавриций

Акостираме на друг известен плаж Гранд бей. Тук има невероятни хотелски комплекси, ресторанти, както и няколко огромни търговски центрове. Пясъкът е ситен, но не толкова бял, колкото свикнахме да виждаме. Предлага и хубава сянка от някакъв вид борови дървета. Точно тук случайно се запознаваме и с Селина и съпругът й. Тя е лицензиран гмуркач за корали, а той за лобстер. Живеят на остров Родригес, но тук правят изложби на корали и продават бижута. В ръцете си държа уникалните син и зелен корал. Има и черен, но не е толкова красив.

След като се изкушихме да си купим бижута, тръгваме на разходка. Попадаме на рибен пазар. Току що извадени от водата риби с неповторим син и червен цвят чакат да бъдат сготвени. До тях лежи голяма риба тон. Вече огладняхме.

Туризмът за страната е изключително важен. В това отношение Мавриций е поставен наравно с остров Бали, Хавай и Бахамските острови. Това е любимо място за почивка на много холивудски звезди.

Всяка секунда на остров Мавриций ви кара отново и отново да се сещате за думите на Марк Твен, а и местните хора ще направят всичко възможно, за да се почувствате наистина на райско място. Е, кой би искал да си тръгне от тук?

Абонирайте се за канала на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ тук и пътувайте с нас:

Може също да прочетете

Остави коментар