По ръба на кораловия риф на о-в Мавриций

от Адриана

Едно от най-вълнуващите преживявания на остров Мавриций е препускане с лодка през кораловия риф.

Усещането е много особено. Препускаме с лодката километри тюркоазена вода, спокойна и равна като тепсия, и изведнъж пред нас, по средата на морето се извисяват високи вълни, разбиващи се с трясък. Водата сменя цвета си и спокойно преминават големи кораби. Това е краят на кораловия риф и започва открито море. Не се доближаваме, защото ще станем като останките на разбили се кораби, които се виждат често.

След като преминаваме покрай остров – резерват, стигаме до стар изоставен фар. От тук се откриват невероятните гледки – бушуващите вълни и необятния океан, а от другата страна спокойствието на кораловия риф.

Можете да влезете и в порутената сграда на фара, но бъдете изключително внимателни. Абсолютно забранено е и да се качвате по стълбите, защото може и да не слезете.

Възможностите за тази екскурзия са няколко. Можете да се качите на катамаран. Той се движи по-бавно, а на борда ви очакват безплатни напитки и щур купон. Недостатъкът е, че почти не слизате от него, а ако се наложи, ви извозват с малки лодки до брега. Ние решихме да си наемем бърза моторна лодка, с която да обиколим повече места, да видим от близо водопадите и да спрем за плаж на различни острови. Преминаваме и през открито море, където водата е спокойна. Точно тук има много делфини, но днес не успяхме да ги срещнем.

Навлизаме в устието на една река. Водата променя цвета си, а наоколо е заобиколено от буйна растителност. Опасно е, защото дъното е покрито с канари, които нашият водач успява умело да заобиколи. Стигаме до самия водопад. Усещаме пръските от спускащата се вода върху лицата си. Просто е неповторимо.

Не пропускаме да посетим и най-известния плаж на острова Ile aux Cerf. Навлизаме в залива и разбираме защо е толкова известен този плаж. Пясъчни лагуни от фин бял пясък, прозрачно синя вода и толкова много палми. Просто искаме времето да спре.

Е, времето не спря, а продължи да върви толкова бързо. Имаме време и за шнорхелинг и да поплуваме в кристалните води. Тук има много корали и пъстроцветни риби, които нахранихме с малко хляб.

Акостираме на друг известен плаж Гранд бей. Тук има невероятни хотелски комплекси, ресторанти, както и няколко огромни търговски центрове. Пясъкът е ситен, но не толкова бял, колкото свикнахме да виждаме. Предлага и хубава сянка от някакъв вид борови дървета. Точно тук случайно се запознаваме и с Селина и съпругът й. Тя е лицензиран гмуркач за корали, а той за лобстер. Живеят на остров Родригес, но тук правят изложби на корали и продават бижута. В ръцете си държа уникалните син и зелен корал. Има и черен, но не е толкова красив.

След като се изкушихме да си купим бижута, тръгваме на разходка. Попадаме на рибен пазар. Току що извадени от водата риби с неповторим син и червен цвят чакат да бъдат сготвени. До тях лежи голяма риба тон. Вече огладняхме.

Туризмът за страната е изключително важен. В това отношение Мавриций е поставен наравно с остров Бали, Хавай и Бахамските острови. Това е любимо място за почивка на много холивудски звезди.

Всяка секунда на остров Мавриций ви кара отново и отново да се сещате за думите на Марк Твен, а и местните хора ще направят всичко възможно, за да се почувствате наистина на райско място. Е, кой би искал да си тръгне от тук?

Всичко това и още много интересни неща можете да видите в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ:

 

Може също да прочетете

Остави коментар