Феноменът цветната земя в Мавриций – илюзия или неразгадана загадка?

от Адриана

Освен остров Мавриций, републиката включва и островите: св. Брендън, Родригес и Агалега. Островната група е с вулканичен произход, съответно и природата е изключително интересна – южната част е планинска, централата част платовидна, а в северната са крайбрежните низини. Не само природата, но и климатът е различен. По крайбрежието е топло и слънчево, а навътре – дъжд, мъгла и доста хладно, но като цяло температурите не падат под 22 градуса.

Спираме в град Кюпип, където се намират голяма част от фабриките на острова. Тук се произвеждат качествени дрехи, кашмир, диаманти и бижута от корали и перли. Туристите трябва да купуват от магазини, одобрени от министерството на туризма, където се издава сертификат. Иначе рискувате да ви конфискуват скъпоценностите на летището. Заслужава си да си купите и чай, както и различни сувенири от полускъпоценни камъни.

Мавриций има традиции и в производството на кораби-макети. Правят се ръчно и изключително прецизно. Дори да не сте любител на този вид сувенири, няма как да не ви се прииска да си купите поне една малка лодка. Крайният резултат е толкова красив, че веднага ще му намерите място вкъщи.

Когато откриват острова, Мавриций бил покрит с гора от много ценни дървета ебони. Те са черни и от тях се правят скъпи мебели и музикални инструменти, като черна китара или черните клавиши на пианото. Откривателите на острова изсекли всичко и си тръгнали. Сега правителството е взело мерки да възстанови тези дървета и засаждат гора.

След тях дошли французите и започнали да развиват острова. Построили първия град Кюпип. Това е първото място, което е електрифицирано. Тук е построена и първата фабрика. Французите построяват и къща, където да отсяда президентът. Днес е фабрика за кашмир.

Това е една от най-луксозните и скъпи, естествени материи. Изделията са изключително фини, меки и приятни за носене, като същевременно топлят. Кашмирената вълна се добива от козината на специална порода коза. След като се събере, се обработва ръчно, за да стане прежда. За изплитането на един обикновен пуловер е нужна вълна от 3 до 5 кози.

о-в МаврицийНа острова са развити четири индустрии – риболов, текстил, захарна тръстика и туризъм. Но младите не искат да работят вече в риболова и захарната тръстика, защото и трудоемко. Затова започва да се развива IT-секторът и високите технологии.

Изкачваме се към Свещеното езеро на Шива, а мъглата става все по-гъста. Пречи ни да видим и над 20-метровите статуи на Шива и съпругата му. Това е най-свещеното индуско място на острова.

Спираме и в плантация за чай. От едно растение се прави 7 вида чай, като зависи от процеса и времето за ферментация. От растението се берат само върховете. Подрязва се редовно, защото иначе става като дърво. От това растение се правят зелен, червен, черен чай. Добавят се и различни аромати – ванилия, кокос, джинджифил или други плодове и полезни съставки.

С нетърпение пристигаме в парка, където се намира феноменът цветната земя. Ако времето е хубаво, тук има много атракции, с които да се забавлявате. Природата е изключително красива, цветя, водопади, тесни алеи и криволичещи пътечки. А ако искате да видите тази красота от високо, можете да се спуснете с въже от единия до другия хълм. Но ние не случихме на време.
Именно тук е и неповторимата Цветна земя. Тя е открита през 1960 г. и днес е най-популярната туристическа атракция на острова. Е, днес не можем да я видим в пълния й блясък и много от нюансите ги няма, но пак е любопитна гледка.

Цветната земя представлява дюни, в които се преплитат седем различни цвята – червено, кафяво, виолетово, зелено, синьо, лилаво и жълто. Уникално свойство на цветния пясък е, че дори да вземете няколко различни нюанса и да ги смесите, те отново се разделят. Как се случва това, остава мистерия за учените. Можете дори да опитате това с малки епруветки, които се продават в магазина за сувенири.

В парка има и няколко водопада, тайнствено сгушени между дървета и буйна растителност. С джипа преминаваме и през река, за да видим различни животни, повечето от които са се скрили заради лошото време. Като цяло на острова опасни животни няма.

Всичко това и още любопитни неща можете да видите в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. А следващият път ще ви заведем до място, където се ловят акули, имение в колониален стил и фабрика за ром с дегустация.

Абонирайте се за канала ни и пътувайте с нас тук

 

Може също да прочетете

Остави коментар