С лодка по р. Златна Панега

от Адриана

Районът на Луковит предлага не само красиви места за туризъм, но и добри условия, за да им се насладите. Едно приятно изживяване е разходка с лодка по р. Златна Панега. Ще видите прекрасни панорами, ще минете под мостчета и покрай отвесните скали. Реката е дълбока 2-3 метра, а водата е спокойна.

От тук тръгва и екопътека Искър-Панега, дълга 12 км. Определят я като една от най-красивите в България. Пътеката се движи по течението на р. Златна Панега и е осеяна със скални арки, геоложки образования от около 100 милиона години, мостчета, беседки, пейки. Ако тръгнете по нея, можете срещнете различни видове растения и животинки. Двата бряга на реката да свързани с дървени мостчета. Около огромните отвесни скали също са направени мостове и пътеки, висящи над водата. Можете да проучите някоя плитка пещера или скална дупка, или пък да поседнете на беседка или пейка, за да се полюбувате на заобикалящата ви красота. Пътеката се обхожда за около 2 часа.

Ако решите да си направите разходка с лодка по реката, ще видите прекрасни панорами, ще минете под мостчетата и покрай отвесните скали. Реката е дълбока 2-3 метра, а водата е спокойна.

По пътя си срещаме лебеди, патици, водни лилии. С лодката стигаме до Златния парк и обръщаме около малката къщичка, плуваща във водата.

Реката води началото си от най-големия карстов извор, извиращ с температура 12.8 градуса,  край село Златна Панега на 14 км. от Луковит. Водата е минерална и дебитът ѝ достига до 4000 литра в секунда. Цветът на водата е синьо-зелен, което се дължи на високата концентрация на калциев карбонат.

В този оазис гнездят 128 вида птици, много от които са записани в Червената книга на България. Мога да се видят и красиви водни кончета и пеперуди.

Разходете с лодка в р. Златна Панега с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ БЪЛГАРИЯ:

Малката Виена – 1 част 

Малката Виена – 2 част 

Бесарбовски скален манастир 

Пред „Очите на Бога“ – пещера „Проходна“ 

Нови разкрития на Крепостните стени на Филипопол 

Може също да прочетете

Остави коментар