Защо мумифицирани крокодили охраняват храма в Ком Омбо?

от Адриана

Пристигаме в Ком Омбо. Това е от задължителните спирки на всички круизи. Тук се намира много красив храм, посветен на двама братя – Бога на Крокодилите – Собек, и бога на Соколите – Херу-Ур. Ком Омбо заема мястото на древния град Па-Себек или владението на Собек. Той е бил център, издигнат в култ на бога-крокодил Собек. Днес следи от града няма, но има едно нещо, което си заслужава да се види и то е на брега на реката – храмът Ком Омбо.

Храмът се разглежда вечер. Той е изключително добре осветен, а и точно тези светлини в непрогледната тъмнина придават допълнителна мистика.

Характерна особеност на храма Ком Омбо е неговата симетрия спрямо главната си ос, като от двете страни на входния пилон са издигнати статуите на боговете.

Храмът възниква в епохата след фараоните, като основите му са положени от Птолемей VI около 180-145 г.пр.Хр.. Окончателно е завършен през римската епоха.

Египтяните били първите, които разделили годината но 365 дни. Месеците били разделени на 3 декади по 10 дни. А сезоните, според разлива на Нил – жътва, разлив и засаждане. 30-тият ден в месеца е за почивка. Точно такъв календар може да се види тук. 5 дни в годината са отбелязани като празници във всеки един град.

В храма e и оцелялата до днес колонна зала с осем колони с лотосови капители. Отстрани е разположен параклисът на Хатхор, който е посветен на съпругата на бог Хор.

В най-дълбока древност за египтяните светът бил океан, от който стърчи планина. Там живеел бог Амон Ра. С напредването на възрастта той създава и други богове, които да му помагат. Така се разрастват и появят всички богове, точният брой на които не се знае, но са стотици. Те били персонификация на природни стихии, събития от живота, чувства. Египетският пантеон е един от най-внушителните. Боговете живеят на земята в храмовете и трябва да бъдат почитани и уважавани. Затова древните египтяни е трябвало да им отправят молитви, да им танцуват, пеят и да им принасят дарове – храна и скъпоценни предмети.

Отначало всички богове са изобразявани в образ на животно: Бастет – котка, Анубис – чакал, Ра – сокол и т.н. Едва по-късно те придобиват по-човешки черти. В Средното царство божествата вече са с човешко тяло, а главата на животно. По времето на Новото царство боговете са с ясно изградени човешки черти, дори главата, като Изида и Озирис.

Има много любопитни стенописи и надписи. На места могат да се видят и лекарски инструменти.

В двора на храма има Ниломер. Мери подпочвените води и по това се определят данъците. Ако има повече вода, значи годината е добра и данъците са по-високи. Вътре са пускали и един крокодил. Когато умре, го мумифицират.

Първоначално крокодилът е считан за демон, плашещ народа по река Нил. Обожествяването му започнало, като опит за укротяване на крокодилите, за да се намали опасността от тях.

В последствие Собек станал дори символ на плодородието по земите на Нил. Така свирепият и страшен образ на крокодилът се обърнал в позитивна светлина.

Това, което предизвика интерес тук, са мумифицираните крокодили, положени в стъклени витрини.

Може да се види и маса за мумифициране. Показан е нагледно и самият процес с полагане на тялото, мазане с различни препарати и масла, увиване с плат и крайният резултат. В музея могат да се видят яйца на крокодили, зародиши и как изглежда крокодилчето вътре.

Как изглежда храмът в Ком Омбо вижте в Професия турист. Пътувайте с нас по света, като се абонирате за канала ни тук

Може също да прочетете

Остави коментар