На ръба на язовирната стена в Асуан

от Адриана

След няколко дни на круизен кораб по Нил, е време да се върнем на сушата. Акостираме в Асуан. Това е едно от най-сухите места на света. Случвало се е дъжд да не пада с години.

В древността египтяните забелязали, че на това място слънцето не прави сянка най-продължително време и очертали тук северния тропически паралел. По-късно, с помощта на модерни средства, е установено точното местонахождение на Тропика на Рака. Това е един от петте основни паралели на Земята и се намира малко по-на юг от установеното от древните египтяни място.

Тази част на Египет, между градовете Хартум и Асуан, е известна като Нубия, а населението й се различава значително от това на север. Нубийците са ниски, с характерна овална форма на лицето и черен цвят на кожата.

Всъщност Асуан е известен със своята язовирна стена. С построяването й се поставя край на сезонните наводнения по долината на Нил, които години наред са заливали множество селища и храмове в околността. Язовирът осигурява и вода, необходима за култивиране на части от Сахара.

Тук се намира и един от най-известните древноегипетски паметници – Абу Симбел, издигнат преди повече от 3 хиляди години. При построяването на язовир Насър обаче възникнала опасност храмовете да бъдат залети от водите на Нил. За да бъдат спасени, първоначално те са затрупани с пясък. През 1964 г. ЮНЕСКО започва най-голямата спасителна акция в историята на археологията – храмовете Абу Симбел и Филе, както и 35 села с над 150 000 души са преместени на по-високо място. В язовира и до днес има острови с историческа значимост, като някои от тях се появяват само при спадане на нивото на водата.

Всъщност язовирните стени са две. Долната Асуанска стена е построена от англичани през 1902 г. и е с дължина 2 км. Горната Асуанска стена е изградена едва през 1971 г. от съветски и български специалисти. Новата стена се намира на 7 км. южно от старата и е с дължина 3,6 км., а ширината й е 1 км. в основата и 40 м. на върха. Около 1100 инженери и специалисти участват в строежа, а заедно с работниците минават 15 000 души. Тук е вложено толкова скална маса, колкото за 17 хеопсови пирамиди.

Така образувалият се язовир Насър заема територия в Южен Египет и Северен Судан. По времето на неговото създаване, язовирът е вторият по големина в света – дълбочината му е 300 м., а дължината е 400 км. И до днес обаче Насър си остава най-големият язовир в Африка.

Мащабния проект вижте в Професия турист и пътувайте с нас, като се абонирате за канала ни тук

Може също да прочетете

Остави коментар