Какво крие Долината на царете в Египет?

от Адриана

Древните египтяни вярвали, че животът на земята е твърде кратък, а задгробният – вечен. Затова трябвало да използват този миг тук, за да си построят гробници. В Долината на царете има 26 фараонски гробници.

Защо са избрали точно това място? С течение на времето древните египтяни установяват, че пирамидите не са най-удобното съоръжение за погребване. Лесно ги разграбват и унищожават. Затова решили да правят гробници, които да не се виждат и да се даде покой на душата на човек. Мястото го избират съвсем естествено. Използвали пещерите да съхраняват месо. От климата то ставало на пастърма. Така откриват, че условията са подходящи за съхранение на починали. Започват да се оформят и първите гробници в Долината на Царете.

Тук са погребани почти всички фараони от 18, 19 и 20-та династии. (1539-1075 г. Пр. Хр.) От всичките 64 гробници, 26 са идентифицирани като царски. Останалите или още не са проучени, или принадлежат на високопоставени служители. Има и една жена-фараон – Хатшепсут.

В Долината на царете са погребaни жените и децата на фараоните и на благородниците. По време на царуването на Рамзес I започва изграждането на Долината на цариците, но въпреки това някои царици все още продължават да бъдат погребвани заедно със съпрузите си.

Разкопки се извършват непрекъснато. А разкритията, които следват, променят и обогатяват историята с нови факти. Експедиции и учени от цял свят изследват древните гробници и артефакти.

Най-известната гробница и запазена непокътната, е тази на Тутанкамон. Когато през 1922 г. Хауърд Картър и екипът му я откриват, те просто онемяват от гледката. Пред тях се разкрива планина от злато.

Тутанкамон се възкача на престола твърде млад – едва 8-годишен и умира на 19 г. Той е последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Младият фараон става един от най-известните владетели на Древен Египет, не заради управлението си, а заради това, което откриват в гробницата. До този момент всички известни царски погребения, и не само те,  са разграбени от иманяри.

Повечето изследователи твърдят, че ранната му смърт е предизвикана от удар в тила, доказателство за което е откритата при оглед дупка в черепа. Според други изследователи, младият фараон е починал следствие на гангрена на левия крак, съчетана с усложнения от малария. Тялото му е било положено в четири позлатени ковчега, поставени един в друг, три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит.

Саркофазите и всички предмети, открити в гробницата, са изложени в Историческия музей в Кайро. Те наброяват над 1700. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е златната погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.

Пищно изрисувана и добре запазена също е гробницата на Рамзес ІХ. Богато украсени коридори, изрисувани тавани ни карат да затаим дъх. Тук всичко има символика. Колкото по-дълга е гробницата, толкова по-продължително е управлявал тази владетел.

Повечето гробници се състоят от коридори, разделени от дълбоки шахти, с цел объркване на крадците. В края на коридора се намира погребалната камера, в която е поставен каменен саркофаг за кралската мумия, обграден от камери за съхранение на мебелите, бижута и други предмети, необходими в задгробния живот.

По-голямата част от стените са покрити с релефни, цветни сцени, изобразяващи фараона сред богове и богини, наред с йероглифни текстове, които да ги водят в следващия свят.

Всяка една гробница носи информация за съответния владетел. Тук са изписани часовете на раждане и смърт, какви войни е водил и забележителни моменти от неговото управление.

Повечето гробници тук са отворени за посещение. Единствено за тази на Тутанкамон се заплаща отделен вход. Имайте предвид, че опашките за влизане в гробниците са огромни и се чака доста. Реално времето не стига да влезете в повече от три. Затова предварително си набележете кои искате да посетите.  Вземете си шал или шапка, защото слънцето е безмилостно, както и вода.

Жителите на западния бряг са едни от най-богатите. От край време се занимават с иманярство. Прокопавали дори дупка в стената на къщата си и правени тунели наоколо, с надеждата да намерят гробница. И са откривали.

Преди 250-300 години, когато имало чумни епидемии в Европа, се разчуло, че се лекува с мумия. Откритите мумии стривали на прах и правели кремове. Дори слагали прах в ястията си. А художници добавяли стрита мумия в боите си. Вярвали, че портретите пазят и закрилят хората.

Красивите гробници можете да видите в Професия турист:

Може също да прочетете

Остави коментар