Скандалната жена-фараон Хатшепсут

от Адриана

Египет малко по малко ни разкриви своите тайни и мистични храмове. На гърба на Долината на царете се намира един архитектурен шедьовър. Той е на Хатшепсут – жена-фараон в Древен Египет. Според разбиранията, царската власт се предава от баща на син, защото жена не можела да управлява адекватно. Но точно Хатшепсут опровергава тази теория и остава в историята с един от най-успешните периоди в Египет.

Веднага след смъртта на нейния съпруг и полубрат, Хатшепсут поема властта като регент на доведения си син, едва 12-годишния Тутмос III.

Въпреки политиката на фараоните за непрестанни войни, по времето на нейното управление царял мир, а външната политика е насочена към търговия. Тя финансира експедиции в търсене на слонова кост, подправки, злато и ароматни дървета. Провежда и една кратка и успешна война в Нубия. В историята ще остане като един от най-големите строители. Освен, че довършва започнат храм от съпруга си, под нейно ръководство е издигнат най-внушителният монумент в Западна Тива – нейният храм. Архитект е Сенмут, за който казват, че е бил нейн любовник. За да са заедно и след смъртта, той прави своята гробница до храма и ги свързва с тунел.

Още интересни факти за Хатшепсут гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирате за канала ни в YouTube

 

Първоначално Хатшепсут била изобразявана като типична кралица, но не след дълго започват да я рисуват с мъжко тяло, носещо традиционните регалии, корона или покривало за глава и фалшива брада. Това й дава основание да смята, че може да стане истински фараон. Убеждава елита на Египет да приеме новата ѝ длъжност и се огражда с лоялни служители, които да контролират всички ключови позиции в нейното правителство.

Хатшепсут управлява Египет до смъртта си, която според някой изследователи е по намеса на Тутмос III, който нямал търпение да заеме престола. Той и неговият син разрушават храма, премахват образа й от паметници, релефи, статуи, картуши и от официалния списък на египетските владетели. Направили всичко възможно да я заличат от историята, но тя остава там и привлича все повече внимание върху себе си. Хиляди туристи идват тук, за да се докоснат до части от нейния живот, а учените продължават да изследват тази това любопитна и силна жена. Днешният си вид храмът дължи на полско-английски екип, издигнал го от руините.

Египтолозите смятат, че нестандартното управление на Хатшепсут може би е било твърде успешно и опасен прецедент. Заличавайки я, владетелите ще предотвратят възможността „друга могъща жена някога да се вмъкне в дългата линия на египетските царе мъже“.

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ЕГИПЕТ:

Почивка в Хургада и гмуркане в Червено море 

Свещени египетски ритуали в храмовете в Карнак и Луксор 

Къде отиваме с раздрънкани карети в грозния Едфу? 

Какво крие Долината на царете в Египет? 

Защо мумифицирани крокодили охраняват храма в Ком Омбо? 

На ръба на язовирната стена в Асуан 

Храмът на Изида достъпен само по вода 

С нощен влак до Кайро 

Мумии и фараони в музея в Кайро 

Великите египетски пирамиди – винаги впечатляват! 

Какво да си купим за спомен от Египет? 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар