Скандалната жена-фараон Хатшепсут

от Адриана

Египет малко по малко ни разкриви своите тайни и мистични храмове. На гърба на Долината на царете се намира един архитектурен шедьовър. Той е на Хатшепсут – жена-фараон в Древен Египет. Тя става владетелка, когато е на 21 и управлява 22 години. Според разбиранията, царската власт се предава от баща на син, защото жена не можела да управлява адекватно. Но точно Хатшепсут опровергава тази теория и остава в историята с един от най-успешните периоди в Египет.

Веднага след смъртта на нейния съпруг и полубрат, Хатшепсут поема властта като регент на доведения си син, едва 12-годишния Тутмос III.

Въпреки политиката на фараоните за непрестанни войни, по времето на нейното управление царял мир, а външната политика е насочена към търговия. Тя финансира експедиции в търсене на слонова кост, подправки, злато и ароматни дървета. Провежда и една кратка и успешна война в Нубия. В историята ще остане като един от най-големите строители. Освен, че довършва започнат храм от съпруга си, под нейно ръководство е издигнат най-внушителният монумент в Западна Тива – нейният храм. Архитект е Сенмут, за който казват, че е бил нейн любовник. За да са заедно и след смъртта, той прави своята гробница до храма и ги свързва с тунел.

Първоначално Хатшепсут била изобразявана като типична кралица, но не след дълго започват да я рисуват с мъжко тяло, носещо традиционните регалии, корона или покривало за глава и фалшива брада. Това й дава основание да смята, че може да стане истински фараон. Убеждава елита на Египет да приеме новата ѝ длъжност и се огражда с лоялни служители, които да контролират всички ключови позиции в нейното правителство.

Хатшепсут управлява Египет до смъртта си, която според някой изследователи е по намеса на Тутмос III, който нямал търпение да заеме престола. Той и неговият син разрушават храма, премахват образа й от паметници, релефи, статуи, картуши и от официалния списък на египетските владетели. Направили всичко възможно да я заличат от историята, но тя остава там и привлича все повече внимание върху себе си. Хиляди туристи идват тук, за да се докоснат до части от нейния живот, а учените продължават да изследват тази това любопитна и силна жена. Днешният си вид храмът дължи на полско-английски екип, издигнал го от руините.

Египтолозите смятат, че нестандартното управление на Хатшепсут може би е било твърде успешно и опасен прецедент. Заличавайки я, владетелите ще предотвратят възможността „друга могъща жена някога да се вмъкне в дългата линия на египетските царе мъже“.

В района на Луксор са открити още долини с гробници. Започва проучването на нова и казват, че до няколко години ще бъде отворена за туристи. Луксор привлича все повече туристи, дори е необходимо построяването на още хотели и разработването на нови програми за туристите, защото два дни е твърде кратко.

Вижте храма на Хатшепсут в Професия турист и пътувайте с нас, като се абонирате за канала ни тук

Може също да прочетете

Остави коментар