Малката Виена – 1 част

от Адриана

Често пътуваме и ви показваме приказни места по света. Но България е не по-малко красива и заслужава внимание. Намираме се в един от най-красивите български градове. Наричат го малката Виена заради старинната архитектура. Добре дошли в Русе.

Русе е град с 23-вековна история, която започва с изграждането на тракийско селище, наследник на което през римско време става кастелът Сексагинта Приста. По време на османското владичество градът е преименуван на Русчук. Тук е един от най-големите центрове на българското Възраждане и важно средище на българското национално-освободително движение.

Русе е един от старите български градове с традиции в културата, изкуството и образованието и със силно развита промишленост и търговия. Известен е като малката Виена заради запазената старинна архитектура. Тя е в стил барок и рококо от края на XIX век и началото на XX век.

Паметникът на свободата е един от символите на град Русе, дори е част от герба му. Изграден е от гранитни блокове, донесени от Австрия. Женската фигура символизира свободата. С едната ръка женската фигура сочи в северна посока, защото от там са дошли руските войски, а в другата ръка държи меч. Лъвовете – единия пази свободата, а другия разкъсва веригите на робството. Открит е по повод 30-тата годишнина от Освобождението на България.

Интересна сграда е доходното сдание. Името идва от идеята сградата да носи доходи от наетите магазини, библиотека, казино и театрална зала.

Сградата е по проект на виенския архитект Петер Паул Бранк. Построена е в периода 1898 – 1902 г. Фасадата е в стил неокласицизъм, украсена с орнаменти, характерни за края на 19 век.

Голяма  театрална зала разполага с  601 седящи  места, а сцената разполага с въртяща платформа. Тук често се провеждат театрални и оперни представления, концерти, конференции, чествания.

Часовникът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е един от най-красивите часовници и единственият с камбана. Произведен е в Германия през 1922г.

Любопитното е, че този часовник е бил замислен още при проектирането на сградата. Изминават дълъг път, за да краси днес купола на библиотеката.

Стигаме до една на пръв поглед просто красива къща от 60-те години на 19 век. Но за русенци тя е много повече от това. Къщата на Калиопа разказва история за любовта – колкото красива, толкова и трагична.

Според легендата, тя е била собственост на управителя на русенския санджак – Мидхад паша. Сърцето му, обаче, било пленено от красивата Екатерина Калиш, известна като Калиопа. Това било мястото, където се срещали тайно. Измислил и начин как да й подари къщата. Организирал състезание за жени – стрелба по гълъби. А наградата била къщата. За да е сигурно, че ще спечели Калиопа, изпразнил пушките на останалите дами.

Един ден извикали Мидхад паша в Цариград, а неговият наследник очаквал, освен поста, да получи и сърцето на Калиопа. Явно тя не била съгласна, защото била намерена удушена, като убиецът останал неизвестен.

Историята е романтична, но все пак е легенда. Да погледнем и какво се знае за къщата. Някога тук е било седалище на пруското консулство. Съпругата на пруския консул я прехвърля на видния русенец Стефан Камбуров. По негово желание стените и таванът на втория етаж са изографисани през 1886 г. Тук отново се намесва легендата, според която красивата Екатерина всъщност е съпругата на консула, което обяснява неудобната ситуация.

Неоспорим факт е, че тази красива къща е запазила своята история в сърцата на няколко поколения русенци. На първия етаж се разполагат временни изложби, а вторият етаж представя интериор на богат градски дом. Мебелите и порцеланът са донесени от Австрия и Германия. Облеклото си  поръчвали облекло по каталог от Виена, Париж и Букурещ. Всеки един детайл е изключително ценен, запазен до днес, за да ни разказва история и пренася в едни други времена.

Разходете се в Русе с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ БЪЛГАРИЯ:

Малката Виена – 1 част 

Малката Виена – 2 част 

Бесарбовски скален манастир 

Пред „Очите на Бога“ – пещера „Проходна“ 

С лодка по р. Златна Панега 

Нови разкрития на Крепостните стени на Филипопол 

автор: Адриана Русенова

 

Може също да прочетете

Остави коментар