Танци с традиция в Шри Ланка

от Адриана

Традициите и културата на Шри Ланка е в храната, облеклата, обстановката, но и в нещо много важно – танците. Там са най-характерните черти, най-силно изразено изкуството и обичаите.

Хората смятали танца за най-добрия начин да умилостивят боговете и използвали много ритуални танци, за да се спасят от природни несгоди като болест.

В традиционните танци са застъпени много образи от легенди, свързани с доброто и злото, демони и богове.

Барабани и рог оповестяват началото на всяка церемония. Според древния обичай така са призовавали богове-пазители. Костюмите са с много мъниста, цветя, сребърни гривни и катарами.

Момичета носят маслени лампи и танцуват с тях, за да покажат добрите си умения пред боговете-пазители.

Танцът на дявола също е много характерен. Той се прави, за да освободи човек или място от демони, зли сили или лош късмет. Облеклото е много красиво и пъстро. А маските са уникални. Ще ви заведа на място, където ги изработват и ни разказват за значението им.

Един от важните танци е Пантеру Неатума. Името идва от специалния инструмент, приличащ на дайре. Ритъмът идва от придружаващите барабани. Танцът съпровожда синхалските войни по пътя им за битка. За изпълнението на този танц са необходими добри умения и сръчност на танцьорите, които правят серия от акробатични номера.

В танца на пауна момичетата пресъздават елегантните движения на пауна. Според митологията той пренася Сканда, бога на войната в Шри Ланка, почитан от будисти и хиндуисти. Облеклата им оприличават пъстрите пера на паун, а на главите си носят птицата от злато, като истинско бижу.

Повечето танци са под звуците на малки барабани. Създавайки ритъм, се изпълняват различни обреди, съдържащи не само танци, но и акробатични номера, демонстриране на различни умения. Изпълнителите на този танц трябва да имат добър баланс, спокойствие и концентрация. Те въртят керамични чинии върху метални шишове, придържайки ги с уста или ръце.

Танцът на демоните е изключително популярен в цяла Шри Ланка. Това не е точно танц, а има за цел да предизвика смях.  

Най-важният танц в Канди е Вес. 64 орнаменти изпълват дрехата на танцьорите и символизират лъчите на слънцето. Отнема години тренировки, за да могат да се нарекат Вес-танцьори.

Барабанният оркестър е не по-малко важен. Има 5 категории традиционни инструменти, които свирят три пъти на ден на местата за поклонение, като почит към Буда. Ударите на различните барабани се смесват в хармонична мелодия. Тази музика се изпълнява в чест на кралски особи.

Краят на церемонията завършва с танц с огън. В южната част на Цейлон танцът с огън показва силата на магията над огъня и 27 дявола, които могат да безпокоят човечеството. Защитата от тях е абсолютната вяра на танцьора. Освен да допрат огъня до кожата си, танцьорите също лапат запалените факли.

Минават и през запален огън, подобно на нашите нестинари.

За днес толкова. Надявам се да сме запалили интереса ви към тази изключително любопитна дестинация. Има още много какво да ви разкажа.

Гледайте в Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Автор: Адриана Русенова

 

 

Може също да прочетете

Остави коментар