Най-редките скъпоценни камъни в света

класация Топ 10

от Адриана

Скъпоценните камъни са като магнит, ако не за всяка, то поне за повечето жени. И аз не правя изключение. Затова искам да ви разкажа за най-редките скъпоценни камъни в света. 

В света са известни около 200 разновидности на естествените скъпоценни камъни. Наред с най-скъпо струващите – диамант, рубин, сапфир и изумруд, има много полускъпоценни камъни, някои от които са толкова редки, че стойността им надминава многократно първите.

10. Танзанит – намерен единствено в Танзания

Танзанитът е красива синя разновидност на минерала зоизит. Този рядък камък е наречен така, защото се среща само в малка зона близо до подножието на връх Килиманджаро в Танзания. Камъкът не е открит в търговски количества до 60-те години на миналия век. Оттогава популярността му е нараснала неимоверно, благодарение главно на усилията на Tiffany & Co.
Цветът му по принцип е лилав – от светло до тъмно. Рядко, но се среща и в син отенък, като лесно може да се обърка със сапфир. Понеже е синият цвят е по-ценен, често танзанитът се обработва термично при много високи температури, за да подобри синьото оцветяване. Повечето скъпоценни камъни на пазара са обработени по този начин и са на достъпна цена. Естественият син танзанит, без термична обработка, е с много по-висока стойност.
Тъй като се среща само на една малка територия, стойността на танзанита ще се повишава с течение на времето. След като тези мини бъдат изчерпани, на пазара няма да има нови камъни, а цените им ще започнат да растат бързо.

9. Черен опал – колкото по-тъмен, толкова по-добре

Опалите обикновено са в кремаво-бял цвят. Те имат специални дъгови окраски, които отразяват светлината при движението на камъка. Черните опали се срещат много рядко, тъй като почти всички от тях се намират в мини в района на Лайтнинг Ридж в Нов Южен Уелс в Австралия. Колкото по-тъмен е цветът на фона им и са по-ярки окраските, толкова по-ценен е камъкът.
Един от най-ценните черни опали за всички времена е “Aurora Australis“, който е открит в Лайтнинг Ридж през 1938 г. 180-каратовият опал е особено възхитителен поради големите си размери и интензивното оцветяване на арлекин. През 2005 г. този рядък камък беше оценен на 1 000 000 австралийски долара или около 763 000 американски долара.

8. Ларимар – намерен единствено в Доминиканската Република

Ларимар е много рядка синя разновидност на минерала пектолит и се среща само в една малка част от Доминиканската република. Името на този тюркоазен камък е дадено от неговия откривател през 1974 година.
Мигел Мендес взел първата част от името на дъщеря си Лариса и я комбинирал с испанската дума за море (мар), за да създаде комбинираната дума ларимар.
Местните жители са знаели за съществуването на камъка от поколения, тъй като малки камъчета са били откривани на морския бряг. Но едва през 70-те години на миналия век в земята са открити достатъчно количества, за да се отвори мина.

7. Турмалин Параиба – неоновия блясък

Турмалините са често срещани в много цветове в Бразилия. Но турмалините Параиба са единствените камъни с ярко тюркоазен оттенък, благодарение на съдържанието на мед. Много редки скъпоценни камъни били открити през 1987 г. от решителния миньор Хейтор Димас Барбоса. Той бил воден от убеждението, че под хълмовете на бразилския щат Параѝба се крие нещо специално.
Барбоса бил прав и след години безплодно копаене най-накрая открил турмалин в изключително неоново синьо, който запалил пазара на скъпоценни камъни. За да си представител колко  е рядък, ще ви кажа, че се добива само един от този камък на всеки 10 000 диаманта.

През 2003 г. много подобни тюркоазени турмалини били открити в мини в планините на Нигерия и Мозамбик. Но повечето специалисти са на мнение, че те не са толкова поразителни, колкото турмалинът Параиба.

6. Грандидиерит – скъпоценност от Мадагаскар

Грандидиеритът е описан за първи път през 1902 г. от френския минералог Алфред Лакроа, който го намира в Мадагаскар. Кръщава този камък на френския изследовател Алфред Грандидие, експерт по естествена история на Мадагаскар.
Този изключително рядък синьо-зелен минерал е открит на редица места по света, но досега само Мадагаскар и Шри Ланка са произвеждали камъни с качество на скъпоценни камъни. А те все още са изключително оскъдни. По-голямата част от известните камъни са полупрозрачни, но най-редкият и следователно най-ценен, намерен някога пример, е прозрачен.
Всъщност първоначално се смятало, че камъкът е друг рядък скъпоценен камък, серендибит, тъй като грандидиеритът с този цвят и прозрачност тепърва щял да се вижда. Скъпоценният камък е идентифициран като грандеридидиерит само след експертен анализ и впоследствие е продаден за неразкрита сума. Със сигурност може да се предположи, че ако скъпоценен камък с подобно качество бъде открит, неговият недостиг сам по себе си ще осигури изключително висока цена!

5. Александрит – удивителна промяна на цвят

Александритът е открит през 1830 г. в планината Урал в Русия и е кръстен на руския цар Александър II. Разновидност на минерала хризоберил, този ценен камък има забележителната способност да променя цвета си. А това го прави особено търсен – на слънчева светлина камъкът изглежда синьо-зелен, но под изкуствена светлина става червено-лилав.
Степента на промяна на цвета варира от всеки различен камък, като някои показват само незначителна промяна. Най-ценни са прозрачните камъни, които демонстрират пълна промяна на цвета. Въпреки че са намерени някои големи екземпляра от камъка (най-големия известен камък александрит в света е 65,08 карата), по-голямата част са под един карат. Това означава, че стойността на скъпоценен камък под карат може да бъде само 15 000 долара. Но камък, по-голям от един карат, може да достигне до 70 000 долара на карат.

4. Бенитоит – щатското бижу на Калифорния

Бенитоитът се добива само в един малък район на Калифорния, близо до река Сан Бенито. Мината е затворена за копаене през 2006 г., а това прави този скъпоценен камък още по-оскъден и желан. Скъпоценният камък е идентифициран за пръв път около 1907 г. от геолога Джордж Лоудърбак и има наситеносин цвят. Камъкът показва особено интересни качества при улавяне под UV светлина, когато свети флуоресцентно.
Скъпоценният камък е обявен за официален щатски скъпоценен камък в Калифорния през 1985 година. Това идва като признание за факта, че въпреки че е намерен в незначителни количества в Арканзас, Япония и Австралия, Калифорния е единственото място, където е възможно да бъде добиван.
Поради рядкостта на този камък, той може да достигне солидни цени на свободния пазар. Добре оформен камък от бенитоит с над 2 карата може да стигне над 10 000 долара на карат.

3. Пейнит – най-редките скъпоценни камъни в света
Пейнитът е открит за първи път от британския гемолог Артър Чарлз Дайви Пейн през 1951 година. Признат е за нов минерал през 1957 г. В продължение на много години е съществувал само един образец от тъмночервения кристал, съхраняван в Британския музей в Лондон. Това го прави най-редкият в света скъпоценен камък.
По-късно били открити и други екземпляри, въпреки че към 2004 г. все още имало по-малко от две дузини известни скъпоценни камъни. През последните години няколко мини в Мианмар започнаха да добиват някакви количества от този рядък камък. Сега се твърди, че в света има малко над 1000 камъка.
Недостигът на този скъпоценен камък го направи изключително ценен и само един карат може да донесе над 60 000 долара на своя притежател.

2. Червен берил – мъничък и дефицитен
Червеният берил, известен също като биксбит или червен изумруд, е толкова рядък, че според геоложката служба на Юта се открива един такъв скъпоценен камък на всеки 150 000 диаманта с качество на скъпоценен камък. Чистият берил е безцветен и придобива ярките си нюанси само от примеси в скалата. Хромът и ванадийът придават на берила зелен цвят, което води до изумруд. Желязото осигурява син или жълт оттенък, създавайки аквамарин и златист берил. А манганът добавя тъмночервения цвят, за да създаде червен берил.
Червеният берил се намира само в Юта (Ню Мексико) и в Мексико, а по-голямата част от намерените проби са с дължина само няколко милиметра – твърде малки, за да бъдат изрязани и оформени за употреба. Нарязаните обикновено са с тегло по-малко от карат, а червеният берил от 2 или 3 карата ще се счита за изключителен.

1. Таафейт – открит по случайност
Австрийско-ирландският гемолог граф Едуард Чарлз Ричард Таафе купил кутия с изсечени камъни от бижутер в Дъблин през 40-те години, мислейки, че е закупил колекция от шпинели. Но при по-внимателно разглеждане той отбеляза, че един от бледолилавите скъпоценни камъни не реагира на светлината по същия начин, както останалите шпинели, затова го изпратил да бъде анализиран.
Резултатите разкриват, че той е открил неизвестен досега скъпоценен камък – необичайна, но разочароваща ситуация, тъй като е открил изрязан скъпоценен камък и нямал представа къде естествено се намирал минералът. За щастие, след като бил обявен новият камък, много други колекционери прегледали собствените си колекции от шпинели и били открити редица други проби.
Накрая източникът на камъка е проследен до Шри Ланка, въпреки че шепа от тях са открити и в Танзания и Китай. Смята се, че съществуват по-малко от 50 камъка от таафеит. Много от тях се съхраняват в геоложки и частни колекции, което прави този скъпоценен камък толкова рядък, че обикновената публика едва ли някога ще го срещне.

Източник и снимки: mentalfloss.com и www.kakda.org

Може също да прочетете

Остави коментар