Аристократичната Флоренция

от Адриана

Очаква ни едно абсолютно непланувано пътуване. С колегите от Професия турист просто качихме колата и тръгнахме за Италия. Започваме от любимата Флоренция.

Този град е като музей на открито. Флоренция е сред най-посещавани дестинации в света и може би най-романтичните. Тесни улички се вият между удивителни архитектурни шедьоври, галерии с невиждани произведения и църкви, пълни с безценни съкровища. Един изключително елегантен град, носещ полъха на аристократизъм.

Градът е обвит от загадки, легенди и неразказани истории. Една от сградите, които будят любопитство е Палацо Векио или Старият дворец. Бил е домът на Медичите, а днес е кметството на Флоренция. Тук е и погребалната маска на Данте.

Пред двореца е и Фонтанът на Нептун. През 1559 година Козимо I Медичи обявява конкурс за създаването на първия обществен фонтан във Флоренция, тъй като всички били в частни градини. В него се включили най-добрите флорентински скулптори.

Разцветът на Флоренция в изкуството, културата и международната търговия започва през 13 век и достига върха си през 15 в. под управлението на фамилията Медичи. Те ръководят града до края на 18 в.

Разкошен и пищен град. Може би това най-точно определя Флоренция. Един от най-красивите и аристократични градове в Италия.

Флорентинците са оставили отпечатък в историята не само в Италия. Точно тук се ражда ренесансовият и неокласическият стил в архитектурата, които по-късно изцяло променят облика на Париж, Лондон и Рим. Местните банкери финансират много от португалските и испанските експедиции по време на Великите географски открития. А операта е измислена във Флоренция. И това е само малка част от наследството на този невероятен град.

Най-прочутият покрит мост в цяла Италия – Понте Векио, някога бил миризливо тържище на касапи и рибари. След като Козимо І Медичи построил Уфици, а на другия бряг на реката издигнал великолепния Палацо Пити, неговият син и наследник Фердинандо І решил да прекрати тази непрекъсната врява и  отвратителна миризма.

Прогонил месарите и настанил на тяхно място 50 майстори златари и бижутери. Естествено и наемът бил двойно по-висок. Златарските ателиета са тук и днес, като някои от магазинчета се предават на поколенията от 400 години.

Относно цените в ресторантите – има огромна разлика, ако хапнете на крак и ако седнете на маса. За да получите най-добрата комбинация между цена и качество, излезте от историческия център и хапнете в някой от страничните квартали, както правят жителите на града.

Ако сте любители на нощния живот, Флоренция има какво да ви предложи. В повечето барове има Happy hour с бонус безплатни напитки, който продължава дълго и е придружен от леки мезета.

Всичко това и още много интересни неща от Флоренция ще ви покажем в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ИТАЛИЯ:

История за любовта в Падуа и Верона 

Карнавалът във Венеция – приказна феерия от цветове и звуци 

Остров Сардиния през обектива на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ 

Кастелсардо, о-в Сардиния – градче от приказка 

Италианският Алгеро в испански стил 

Приказка за Алберобело 

Лабиринтите на Бари и колоритът на Пулия 

Мъртвият град Матера 

Романтичното градче Полиняно с поезия по стените на къщите

Островът на контрастите – Капри 

Модика – град на шоколада и стълбите 

Флоренция – пищен град, на който не можеш да се наситиш – 2 част 

Наклонената кула в Пиза, която всички се опитват да подпрат 

Тоскана и градът с най-добрите вина – Монтепулчано 

Сиена – малкото средновековно бижу на Тоскана 

Как започва историята на „топна ли чушлето“? 

Автентичният сардински град Боза 

Столицата на Барока в Пулия – Лече 

Тайното съкровище на Отранто 

Локоротондо – с приз за най-красиво градче в Италия 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар