Столицата на Барока в Пулия – Лече

от Адриана

Наричат го с много имена, но като че ли най-утвърденото е столицата на барока в Пулия. Така Лече е разпознаваем в цял свят. Италианският град завладява сърцата на посетителите си с елегантност, следи от античността и топло южняшко настроение. Красивите орнаменти по сградите приковават погледите. Те са толкова прецизни, че можете с часове да ги разглеждате и разгадавате.
Лече се намира на тока на Ботуша, като си представите картата на Италия. Името на града идва от това на италианския дъб ЛЕЧО, който се използва за направа на оръдия. В днешно време почти е изчезнал.
Наричат го и Бароковото бижу на Пулия, заради своя исторически център, в който една след друга се редуват шедьоври на барока – църкви с неоспорима красота, аристократични дворци, великолепни екстравагантни сгради. Сякаш се състезават коя да е по-помпозна, красива, впечатляваща или с най-много детайли.
Повечето сгради са строени през 17 век, когато градът бележи своя просперитет. Построени са от местен мек камък, в който с лекота се оформят пищните барокови орнаменти. Най-често срещаните са херувими и ангели, странни животни и птици, фантастични чудовища, цветя и плодове, опасващи фасади, врати и прозорци. Камъкът е жълт на цвят и е известен в цял свят като камъкът на Лече. Понеже е много мек, обработката му е много лесна. Но това е и проблем, защото стените на сградите се повлияват от атмосферните условия, а това налага периодично да се подменя външния облик на сградите.
Градът е запазен над 90 %. Подменена е само настилката на улиците, като пак е поставена каменна, за да се запази общият облик на града. Тук няма тротоари и затова, както и в много други италиански градове, е трудно разминаването на автомобилите, велосипедите и пешеходци.

Лече е много различен и е единствен такъв в цяла Южна Италия. Някога испанците образували така нареченото кралство на двете Сицилии със столица Неапол. Идвайки тук, те заварват разрушена Южна Италия, не само от арабите, а от всички, които са минали и господствали тук. Започва и голямо строителство, като това е една от причините на много места да видим Арагонски замъци.
Народите на Испания и Италия имат обща религия, близки езици и затова се готвят да управляват трайно и да развиват района. По това време турците са все още голяма заплаха. За да защитят градовете, първото, което възстановяват испанците са крепостите, като наблягат на морските, защото са доста уязвими. Това ги накарало да мислят за преместване на градовете навътре в сушата и да използват естествения релеф, като защита. Най-разпространеният стил е романския, но те предпочитат барок. Това е стил, на който основната му цел е да покаже превъзходство и да впечатли. Дори се смята, че той показва по-високо цивилизационно развитие. Декорацията е фина и много прецизна. Има сгради, пред които наистина спираш, за да се възхитиш от красотата им. Но има и такива, на които детайлите са безкрайно много, украсата изглежда претрупана, че чак идва в повече. Но дори и пред тях не оставаш безразличен, което означава, че посланието на този стил е изпълнено.
Пиаца Сант Оронцо е сърцето на града и една от най-елегантните му части. Тук различни архитектурни стилове са се смесвали през годините, при това в пълна хармония. Площадът е голям, заграден от сгради, а на северната фасада е поставен и патронът на Лече. Камбанарията на катедралата е с височина 60 м, вижда се от далеч и е своеобразен ориентир. Някога семействата, които са поддържали и биели камбаната, са били освобождавани от данъци. Те имали отговорна задача. Тогава нямало часовници. Те трябвало да следят за времето, да честитят празници по този начин или да предупреждават за опасност чрез камбанния звън.


До площад Сан Оронцо има разкрит римски амфитеатър, на който и сега се изнасят представления. Историческият музей на Лече е съвсем наблизо. Той ще ви върне назад във времето, ще ви разкаже за историята на града и ще ви предложи невероятна гледка към римския амфитеатър.
Кметът на града всеки ден в 12.00 часа пуска ария по високоговорителите в целия град, за да поздрави жителите и гости на Лече.
Разхождайки се в малките и тесни улички, минавайки покрай красивите и и изкусно декорирани сгради с високи входни врати, предназначени за каретата, човек се пренася в онова далечно и интересно време, което сега жадуваме да опознаем.
Другият чар на Лече, както и на много от селищата в областта е, че се намира само на 11 км от Адриатическо и на 23 км от Йонийско море. Отсядайки тук можете да съчетаете бароковата си почивка с аквамаринения цвят на морето. Затова, а и заради уникалността на града и историческата му важност, жителите на града са с високо самочувствие.

На много места се забелязват странни кукли, направени от хартия. Правят се не само хора, но и животни. Те са в действителен размер, изобретени по специална технология. Когато са завършени изглеждат дори като истински.

Един от специалитетите в Италия е зехтинът. С него се приготвят всички ястия. Вкусен е дори само разлят върху парче хляб с малко сол. Тук сме, за да дегустираме два вида зехтин. Към него, домакините ни са подготвили и парченца известно сирене и традиционнен салам. Тук можете да си купите дори козметика със зехтин, която е изключително полезна за кожата.
Ако по време на разходката се уморите и търсите нещо освежаващо, непременно опитайте кафе ЛАЧЕЗЕ. Сервира се с лед и бадемово мляко.

Всичко това и още интересни неща гледайте в Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете

Остави коментар