Приказка за Алберобело (видео)

от turist

Закътано в Южна Италия и до скоро тотално непознато, сега това градче се е превърнало във визитна картичка на Пулия. В буквален превод името означава „Красиво дърво“. Алберобело толкова бързо набира популярност, че днес е една от притегателните точки на хиляди туристи от цял свят. То е странно, различно, впечатляващо и неповторимо. Докатодето ви стига погледа ще виждате уникални построики, наречени трули. Това са праисторически постройки от варовик, които са оцелели непокътнати до наши дни.

През 16 век било забранено изграждането на дълготрайни жилища. Но хората били изобретателни и решили въпроса с т.нар. разглобяеми къщи. Строят се от местния камък – варовик. Покривът е във формата на конус. Държи го един ключов камък над вратата. Всъщност причината за цялото това изобретение била да се укрият данъци. Идвайки бирниците, местните дърпат ключовия камък от покрива и къщичката става купчина камъни. Обезлюдяват градчето, като се крият в гората, докато мине „опасността“. След това се връщат и отново за кратко време издигат целия град.alberobelo2

Тук хората са гостоприемни и топли. Така посрещат и екипа на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ, за който местните отварят дома си. Трулите нямат прозорци, както и отопление. Вътре, освен цялото семейство, са живеели и домашните животни. Колкото една трула мирише по-лошо, толкова по-богато е било това семейство, защото гледали повече животни.

Водата тук никога не достигала, но и за това си има изобретение. Дъждовната вода, плъзгайки се по покривите, се стича в каменни улеи. От там отива в цистерна под пода на къщичката. Когато потрябва се гребе с кофа. Точно, защото никога не стига, тя се е ползвала няколко пъти. Първо в голям керамичен съд се перат дрехите. Той има чучур, от който се мият съдове, а след това се дава на животните. Това е така до 30-те години на миналия век, когато се построява големият аквадукт и той изцяло променя начина на живот на местното население.

alberobelo3Най-интересната част от трулата със сигурност е нейният покрив. Има формата на конус. Добре подредени камъни по специфичен начин предпазват постройката от пропускане на вода. Любопитни са символите, изрисувани на покривите. На едни са сърце, звезда, полумесец, кръст или други, на места доста странни. Те са там, за да защитят семейството от уроки, за да бъде добра реколтата, като пожелание за любов, просперитет или означават и почитане на различни божества.

Алберобело се шири на 2 хълма, разделени от речно корито. На единия са запазени в автентичен вид около 450 къщички, в които още живеят хора. На другия хълм са пръснати 1100 броя, но повечето от тях са търговски обекти, ресторанти, магазинчета и винарни.

Трулите могат да се видят и в други части на Пулия, но тук са най-много. Затова наричат Алберобело и столицата на трулите.

Може също да прочетете