Каляри – столицата на о-в Сардиния (видео)

от turist

Стигаме и до столицата и един от най-зелените градове на остров Сардиния – Каляри. Разходката на екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ започва от стария град, където и до днес са запазени историческите забележителности. От тук се откриват и прекрасни гледки към залива и пристанището.

Каляри  е главният пристанищен град на остров Сардиния. Като негова столица той се гордее с древното си минало и историческия си център. Освен с многото архитектурни забележителности, е известен и с великолепните златисти и бели плажове и лагуните, пълни с фламинго. Ако попаднете и в подходящото време, ще видите ята розово фламинго с новородените си, сгушили се в краката им.

В стария град са запазени и оригиналните стени, както и двете кули от 13 век. Градът е основан през 7 век пр. н. е. от картагенски колонисти под името Ка̀ралис и се превръща в главния град на остров Сардиния. Добре запазените и реставрирани постройки са достойни за възхищение, като се има предвид динамичната и интересна история на това място.

Градът е много посещаван и любопитен за туристите. Местата, на които задължително спира екипът наKaliari-1 предаването са площадът на независимостта, женският затвор от миналото, кулата, построена  от Пиза да защитава замъка, археологически музей, църквата Св. Лучия, която е след пълна реконструкция.

Забележителна е катедралата Санта Мария, построена през 13 век. В нея има крипта, в която са положени останките на около 100 мъченици и са изписани техните имена.

Днес Каляри е много красив, съвременен град с около 160 000 жители. Разположен на брега, където е и най-голямото пристанище.  Предлага на своите посетители много богата и разнообразна кухня. Традициите в гастрономството са смесица от местните селяни и рибари и от всички нашествениците, пребивавали на тази земя и оставили по нещо от своята култура. Пример за това е хлябът, който е изключително разнообразен по вкус и форма и свързван с определен празник, а много експерименти има и в рибните ястия и предястия. Всичко това можете да опитате из хилядите ресторантчета, пръснати из криволичещите улички на града.

Градът е туристическа дестинация през цялата година. Най-подходящото време за почивка тук е началото на лятото, защото тогава разцъфва специфична за острова растителност и може да предложи незабравими омагьосващи гледки.

Разгледайте Каляри с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете