Карнавалът във Венеция – приказна феерия от цветове и звуци

от turist

Едно от любимите места на Адриана е романтичната Италия, а още повече изпълнената с мистика и красота – Венеция. „Италия винаги буди голям сантимент  – спагетите, виното, красивите мъже и този звучащ така мелодично език. Те създават неповторима атмосфера“, разказва с усмивка водещата на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. Затова тя очакваше това пътуване с голямо нетърпение, а още повече, че съвпадна с карнавала във Венеция.

Самият град е разположен върху 119 малки острова и е наричан „Кралицата на Адриатика”. Интересен факт е, че Венеция разполага с 160 канала, 434 моста, великолепни дворци и нито една улица. Обезпокоителен проблем е, че градът малко по малко потъва. Много от обектите са наклонени, тъй като натискът е голям и основите на сградите се разместват.

Още със слизането от корабчето екипът на предаването беше завладян от приповдигнато настроение. Разминават се с хора, пременени в красиви одежди, а на всяко малко площадче трубадури свирят средновековна музика, облечени в пищни дрехи от същия времеви период. Повечето от тях са в пъстри и свежи цветове, но има такива, носещи черно. Тъмните краски символизират смъртта и целта им е да напомнят на хората, че нищо не е вечно, за това трябва да се радваме на живота, докато сме живи. Карнавалът продължава 11 дни, но всяка година се провежда по различно време на годината, защото се определя от Великден.

Смята се, че Венецианският карнавал е най-стар от всички съществуващи карнавали. За пръв път за него се споменава в далечната 1094 г. като тогава се е провеждал на площад Сан Марко. В миналото хората се забавлявали като наблюдавали боеве между кучета и бикове. За доброто настроение на публиката се грижели и акробати, жонгльори, певци и танцьори, а в късната вечер над водата се устройвали фойерверки.

За да може всеки да се почувства свободно, да забрави за приличията и съсловните предразсъдъци, венецианците измислили маските. Казват, че венецианският карнавал достига своя връх през XVIII век. Жителите на Венеция не сваляли маските си в продължение на един месец. Скривали лицата си в ежедневието, с тях се провеждали дуели и падали в обятията на любимите си. Смята се, че с карнавална маска на лицето човек може да каже всичко, което в нормалния си живот внимателно прикрива, и при това да остане безнаказан.

Както преди много векове, през февруари на централния площад на Венеция започва поредният карнавал. Началото му се отбелязва с камбанен звън на църквата Свети Марко. Преди оттам излитали хартиени гълъби, а сега полета на Ангела, който всеки път се изпълнява от различна красива девойка. След официалната церемония следва програма, в която участват певци и актьори. През последните години всеки карнавал във Венеция се провежда по зададена тема – посвещава се на цветята, женската красота, освобождаването на венецианско момиче от пиратски плен и други.

Главната част от съвременния карнавал са частните вечери и партита. В старинните венециански дворци се устройват маскени балове за избрани. Входът за тях е с покана и варира от 350 до 500 евро. Те са тематични, имат дрескод, но местата се изчерпват много бързо и обикновено от неслучайни хора. Всичко е тайно. Плаща се с кредитна карта под чуждо име. На баловете се срещат богати и известни хора от цял свят, всички с разкошни исторически одежди. Някои от костюмите се оценяват на над 10 000 евро. Навсякъде витае духът на мистиката, тайнството и любовта.

Символ на Венеция са прочутите гондоли, които се използват, както за туристическа атракция, така и за транспорт на местните хора. Една гондола е дълга 11 метра, тежи 600 кг., а за създаването й са нужни около 280 отделни елемента. Обикновено се кара от един гондолиер и побира до 6 човека. Зъбчетата отпред са 6 на брой и символизират 6-те области на Венеция, завършва с S – формата на Канале Гранде. По време на един карнавал, докато дожата произнасял своята реч, преминала красиво украсена гондола и всички се обърнали да я видят. Той много се обидил и заповядал всички гондоли да бъдат боядисани в черно, за да не привличат такова внимание. Въпреки това, гондолите си остават символа на Венеция и няма как да не ги забележите, тъй като те са навсякъде около вас.

Площад Сан Марко е сърцето на Венеция. На него са разположени базиликата Сан Марко, библиотеката, Прокуратурата и прочутият Дворец на дожите. От двете страни на площада са и двете най-скъпи и стари кафенета в града. В тях е запазено аристократичното обзавеждане от едно време с луксозни прибори и обслужване на ниво.

Една от най-известните забележителности на Венеция е Дворецът на дожите. Той представлява шедьовър на средновековната архитектура, който символизира венецианското могъщество от 19 век. Дворецът е построен в готически стил, балконите са красиво орнаментирани, а стените са покрити с мрамор. На централната част се извисяват два балкона. От тях дожа е произнасял своите речи пред народа. В миналото на това място се е намирал затвора, но се е наложило да го разрушат и да построят днешната красива сграда. Мостът, по който се е влизало от съдебната зала до затвора, е известен като Мостът на въздишките. Наречен е така, защото от него за последен път осъдените виждат морето и небето. Днес той е туристическа атракция и място за срещи на влюбените.

Легендите разказват, че единственият, успял да избяга от затвора, е бил Казанова, който е известен със своята похотливост. Разхождайки се из града, на балконите често ще видите бели и червени цветя. Местните шеговито разказват, че по този начин жените изпращат знаци на Казанова. Белите означават, че съпруга си е вкъщи, а червените – че терена е свободен.

Можем много да разказваме за това красиво място. Пътувайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК. Казваме си довиждане с „Кралицата на Адриатика” с много топли чувства и красиви спомени.

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ИТАЛИЯ:

История за любовта в Падуа и Верона 

Остров Сардиния през обектива на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ 

Кастелсардо, о-в Сардиния – градче от приказка 

Италианският Алгеро в испански стил 

Приказка за Алберобело 

Лабиринтите на Бари и колоритът на Пулия 

Мъртвият град Матера 

Романтичното градче Полиняно с поезия по стените на къщите

Островът на контрастите – Капри 

Модика – град на шоколада и стълбите 

Аристократичната Флоренция 

Флоренция – пищен град, на който не можеш да се наситиш – 2 част 

Наклонената кула в Пиза, която всички се опитват да подпрат 

Тоскана и градът с най-добрите вина – Монтепулчано 

Сиена – малкото средновековно бижу на Тоскана 

Как започва историята на „топна ли чушлето“? 

Автентичният сардински град Боза 

Столицата на Барока в Пулия – Лече 

Тайното съкровище на Отранто 

Локоротондо – с приз за най-красиво градче в Италия 

Може също да прочетете