История за любовта в Падуа и Верона

от turist

Пътешествията на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ продължават. Тази седмица ще видите изключително интресни места. Адриана обеща да заведе зрителите до мястото, където са живяли аристократите в Любляна. Затова екипът се качва на асансьор, който ги отвежда до крепост над града. Това място е известно като Тиволски град. В средновековния замък над града са живяли аристократите и заможните хора.

Замъкът е сравнително малък. По средата има хубава градина. Като всеки средновековен замък е като лабиринт, от едно място се влиза, от друго се излиза с много тайни входове, скрити врати и ниши. Повечето помещения се използват за туристически цели. Превърнати са в уютни кафенета, ресторанти, магазини за сувенири.

В една от нишите се изкачват по тесни извити стълби и се озовават на крепостната стена, откъдето се открива изумителна гледка. Градът като на длан.

Любляна е един много красив и изключително спокоен град. Това е китно градче, където всичко е на един ъгъл разстояние. Къщите са в стар стил, повлиян от съседките й Австрия и Италия – обагрени в оранжево, червено и охра. Уличките са тесни и с много завои и са осеяни от уютни малки заведения. Обстановката напомня малко на Венеция, все пак Любляна е само на два часа път от Италия.

В града се посещава и катедралата св. Николай, покровител на рибарите и моряците. Вратата й е забележителна. Вътрешността на катедралата е украсена с пищни златни елементи. Затаяваме дъх пред майсторската ръка, направила украсата. 97% от населението на Словения са християни, 91% от тях са католици.

След като разглеждат града, екипът на предаването заминават за Италия и курорта Лидо ди Йезоло. Курортът е много спокоен, с красива 15 километрова плажна ивица, ситен златен пясък и плитко бистро море. Няма големи вълни, а водата е много приятна. Това е едно прекрасно място за почивка.

Вечерта завършва с италианска вечеря в хубав местен ресторант с много специалитети и танци до зори. Адриана ще ви разкаже за вкусната кухня и какво можете да опитате, когато дойдете в Италия. Смята се, че италианската е една от трите най-добри кухни в света.

На следващият ден ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ заминават за Падуа. Той е трети по значимост в област Венето. Намира се на около 40 км от Венеция. Градът от край време е сред културните центрове на Италия, а в по-новата си история той е и важен индустриален район. Разходката започва от красив площад Прато де ла Вале, направен по идея на архитекта Доменико Черато. Той решава да изгради изкуствен остров, като вкарва реката в канал и го свързва към сушата с мостове.

Падуа се счита за поклонически град, защото милиони вярващи отиват там всяка година, за да влязат в Базилика Сан Антонио. Там се намира гробът на самия светец, в който са положени мощите му.

Общата панорама на Падуа е невероятно съчетание от аркадни улички, красиви архитектурни шедьоври и множество живописни мостове, които се извиват над разклоненията на река Бакилионе. Наричат понякога Падуа градът на Джото, защото тук се намира най-голямата колекция от произведения на този майстор на четката.

След като разгледат и този град, екипът на предаването се отправя към Верона. Името на града идва от племена Верони, обитавали места около р. Адидже и извира от Алпите. Селището датира от дълбока древност. Запазен е Анфитеатърът, като част от него и сега се реставрира.

Наричат Верона града на влюбените. Точно в този град е разказана любовната история за Ромео и Жулиета, която е разплакала не само жените, но и много мъже. Адриана ще ви разкаже тяхната роматична история, ще ви заведе до къщата на Жулиета. Там е балкончето, до което Ромео се изкачва за своята любима, статуята на Жулиета и хиляди влюбени оставили своите пожелания за вечна любов и щастие.

В града има още много интересни неща за разгледане, но всичко това ще видите в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. Абонирайте се за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ИТАЛИЯ:

Карнавалът във Венеция – приказна феерия от цветове и звуци 

Остров Сардиния през обектива на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ 

Кастелсардо, о-в Сардиния – градче от приказка 

Италианският Алгеро в испански стил 

Приказка за Алберобело 

Лабиринтите на Бари и колоритът на Пулия 

Мъртвият град Матера 

Романтичното градче Полиняно с поезия по стените на къщите

Островът на контрастите – Капри 

Модика – град на шоколада и стълбите 

Аристократичната Флоренция 

Флоренция – пищен град, на който не можеш да се наситиш – 2 част 

Наклонената кула в Пиза, която всички се опитват да подпрат 

Тоскана и градът с най-добрите вина – Монтепулчано 

Сиена – малкото средновековно бижу на Тоскана 

Как започва историята на „топна ли чушлето“? 

Автентичният сардински град Боза 

Столицата на Барока в Пулия – Лече 

Тайното съкровище на Отранто 

Локоротондо – с приз за най-красиво градче в Италия 

Може също да прочетете