На гости на масайско племе в Кения

от Адриана

Те живеят в калени къщи, без електричество и течаща вода, а в ежедневното им меню присъства мляко и животинска кръв.

Карайки си по магистралата, с екипа на Професия турист решаваме да отбием от пътя и да се „загубим“ в района. Така се озоваваме в масайско село.
Тук живеят около 70 души. Въпреки модерния и динамичен свят, животът на тези хора не се е променил особено. Живеят си в схлупените калени къщи, гледат си животни на двора, палят огън с клечки. Тук няма електричество и течаща вода. Но има много усмивки, задружност и желание да посрещнат и изживеят всеки ден…по своя начин.
Масаите имат строга йерархия, като с това се съобразява дори и облеклото. Червеното е предпочитан цвят,Масай, Кения символизиращ власт. 

Ритуалите винаги се съпровождат от пеене и танци, а от време на време се прибавя и някой самоделно направен музикален инструмент. Един от най-известните ритуали е „танцът за скокове“, церемония за възраждане на млади, бъдещи воини. Млади мъже стоят в кръг и скачат във въздуха, достигайки височини, достойни за олимпиада.
Не само техният начин на живот и култура са интересни, но и храната им. Млякото присъства под някаква форма почти във всяко блюдо. Това е и основната прехрана на малките деца.
Но най-отличително в кухнята на масаите е пиенето на животинска кръв. Пие се директно или се смесва с мляко. Използва се при различни ритуали или при лечение на болни. Смятат, че тя им дава сили.
В менюто присъстват и кореноплодни, мед и зърнени култури, които най-често се приготвят в супи и яхнии.
Опитах се да вляза в детската стая. Едва се мушнах в къщичката, а вътре буквално едва се побрах да надникна. Няма почти нищо. Само в единия край може да се забележат няколко детски дрешки и обувки.
Влизаме в училището. Децата ни посрещат с нескрито любопитство и ни изпяват песничка за добре дошли.
Те нямат мобилни телефони, кош с играчки и телевизори с детски предавания, но имат своето истинско детство, което нашите деца са изгубили някъде във времето.
Масаите ни учат и как да си запалим огън. Ако искате, можете да си закупите такъв комплект. Ако има къде да го ползвате.
Масаите се отличават. Те са стройни, имат особено излъчване и странят от хората в града. Така се опитват да се съхранят и да не допускат бурното навлизане на цивилизацията в техния живот.
Тръгваме си от тук замислени…за много неща. Караме по прашните пътища, гледайки босите дечица, които тичат след колата. Жените, които носят огромни товари на главите си, мъжете на мотор, които изкарват прехраната си като такси, къщите от кал, лишени от всякакви удобства. Това е животът в Кения. Истинският живот.

Всичко това и още интересни неща можете да гледате в предаването Професия турист и да се абонирате за канала ни тук

 

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА КЕНИЯ:

Контрастите на Кения 

Безпорядъкът на Момбаса 

На сафари в Кения – да погледнеш лъва в очите 

Емоционална среща на о-в Фунзи в Кения 

Да летиш с китови акули в Кения 

Полет над Кенийското крайбрежие

На лов за крокодили в Кения 

Българка с хотел и ресторант в Кения 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар