На сафари в Кения – да погледнеш лъва в очите

от Адриана

Освен неповторимата атмосфера и култура, Кения привлича и с уникална природа. Тук могат да се срещнат и застрашени от изчезване видове.

Най-интересното преживяване в Кения е сафари. Качваме се на специални джипове, на които им се отварят покривите и отиваме в саваната за среща очи в очи с лъвове и тигри.

Отивайки на сафари трябва да се съобразите и с облеклото. Дивите животни не трябва да се притесняват по абсолютно никакъв начин, затова ярките цветове са забранени. Изберете зелено, кафяво и бежово. И задължително шапка.

Името Кения е почти синоним на думата „сафари“. Малко места по света могат да предизвикат такъв приключенски дух. Разнообразието от диви животни тук е голямо, а възможността да ги видиш на една ръка разстояние е просто неповторимо изживяване.

 

Навлизаме в саваната. Покрай пътя има огромни купчини пръст. Това са термити. Постройката им е толкова впечатляваща, че се замислихме с какво усърдие и колко труд са успели да издигнат над човешки ръст кула.

Малко след това виждаме стадо слонове да се охлаждат в горещия ден. Нашето сафари е в националния парк Tsavo – най-големият резерват на дивата природа в Кения. Той е дом на най-голямата популация на слонове в страната, известна като Червените слонове. Преди време са се опитали да преброят животните в парка, но било трудно, защото се намира на границата с Танзания и те непрекъснато се движат. Смята се, че има около 13 хил. слона.

Виждаме и жирафи, грациозно поклащащи дългите си вратове в далечината.

сафари в КенияСлонове се виждат навсякъде. Любопитно е, че големите спят прави, а малките легнали. На обяд всеки търси сянка от парещото слънце и време за сиеста. Слоновете имат много силен усет за дъжд. Когато се събират на големи групи, значи ще вали. Усетят ли дъждовно време, се местят на друго място и дори отиват в съседна Танзания. Връщат се отново, като се оправи времето. Тук дъждовният сезон е април.

Няма нищо по-вълнуващо от това да гледате на живо кадри от някой документален филм. Стотици диви животни са пред очите ни. Всеки един момент пред нас може да изскочи лъв, гепард, жираф, носорог или хипопотам. В Кения има над 50 резервата, като най-популярните са Цаво и Масай Мара. Масай Мара е известен с това, че за един ден могат да се видят всички представители на голямата петорка.

Едни от най-красивите животни тук са зебрите. Те живеят на малки семейства, състоящи се от един мъжки и няколко женски с децата им. Зебрите са и от най-предпочитаните животни в менюто на лъвовете.

Години наред учените не можели да разберат защо зебрата е с толкова контрастни цветове, при положение че ѝ се налага да се крие. Оказва се, че когато стадото е подплашено и бяга бързо, благодарение на черно-белите ивици очертанията на силуетите на зебрите се размиват и стадото напълно се слива с хоризонта, като образува сребристо-сива маса.

Спираме за обяд в т.нар. лондж. Въпреки че се намира по средата на саваната, предлага пълен лукс. Посрещат ни със студен фреш. А докато се разхлаждаме, можем да наблюдаваме животните наоколо. Богата трапеза от вкусна храна ни очаква в ресторанта. Ако искате, можете да останете да спите тук. Вариантите за сафари са няколко, като се предлага и с преспиване в саваната. А след обяд, можем да се разхладим в басейна и да се излегнем на шезлонг, слушайки звуците на дивата природа.

Лъв виждаме на тръгване, излегнал се под една дълбока сянка. Мъжките лъвове тук са с малка грива, защото е топло. В Масай Мара е по-студено и имат по-голяма грива.

Уморени и удовлетворени от това преживяване, се отправяме към Момбаса. Но по пътя ни очаква още нещо интересно, за което не сме и предполагали. Какво – ще разберете следващият път…

Всичко това можете да гледате в предаването Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете

Остави коментар