Безпорядъкът на Момбаса

от Адриана

Момбаса…безпорядък, хаос, бъркотия. Трудно е да се опише този град и чувствата, които предизвиква. Но въпреки това привлича хиляди туристи.

Градът всъщност е остров. За да стигнем до него, се качваме на ферибот. Каналът се преминава за 10 минути, но мост не се строи. Защо ли? Ами, защото собственикът на ферибота е близък до управляващите и няма изгода от построяването на мост. Пешеходците не плащат такса за транспорта. Но трябва да чакат, докато дойде кораб. 

Емблемата на Момбаса са бивните, построени в чест на кралица Елизабет Втора. Някога Кения е търгувала с роби, подправки и бивни.

Спираме в т.нар. кооперация на майстори дърворезбари. Тук работят над 3000 човека. Всеки от тях е уникален в своите произведения. Буквално в бараки те извайват статуетки от различни видове дърво – абанос, ебонит, махагон и други. Заедно купуват материалите си, заедно продават произведенията си и си разделят печалбата. 5% се дарява за деца сираци.

Цените са едни от най-добрите в Момбаса, а разнообразието е огромно. Трябваше ни доста време, за да си изберем нещо за спомен.

Името Момбаса идва от арабски и означава остров на войната. А тук определено е била желана територия. В периода от 350 години са се водили военни действия.

Спираме за малко и на местния пазар. Тук можете да намерите всичко – от подправки, кафе и чай до пресни плодове и зеленчуци. В Кения расте много манго, но местните не го уважават особено. Затова го изнасят за Танзания, а пък от там внасят ананас. Едно манго се продава за 36 ст. Заслужва си да си купите кинийско кафе и чай – изключително аромантни са, както и ядки – макадамия и кашу.

Често ще видите на улицата да се приготвят различни неща за хапване – например чипс. Не ви препоръчвам да опитвате, за да нямате проблеми със стомаха. Хубаво измивайте и плодовете, които купувате, преди да ги нарежете.

През 1497 г. в територията на днешна Кения проникват португалците. През 19 век навлизат германци и англичани. През 1895 Кения става британски протекторат, а през 1920 – британска колония. През 1925 Джомо Кениата застава начело на националноосвободителното движение. На 12 декември 1963 Кения получава независимост, а малко след това става република с президент Кениата.

Влизаме в португалска крепост от 16 век – Форт Исус. Като се погледне от птичи поглед, прилича на човек – пресъздава разпнатия Исус и затова носи неговото име. Крепостта е изключително добре запазена, като най-забележителни са вратите. Тук е имало църква. Била е разрушена, като на на нейно място е издигната джамия. Крепостта се е използвала за казарма и е пазела подстъпа къмКения пристанището.

Преди 80-те години тук изплува труп на кит. Скелетът му е запазен и може да се види колко огромно животно е всъщност.

В една от залите на крепостта има музейна експозиция, показваща керамични съдове и макети на кораби, с които са плавали в океана.

От старата част на Момбаса е останало малко. Близо до крепостта се намира и една от запазените улици в града и най-старата джамия.

Не съществуват исторически сведения за точна дата на основаването на град Момбаса. Знае се и че през 12 век Момбаса е преуспяващ търговски град.

Благодарение на ранния разцвет на града и славата му на най-голямо пристанище в Източна Африка, Момбаса днес е основен туристически център. Привлекателна дестинация не само за посещение, но и за живеене. Затова тук можете да срещнете хора буквално от всички краища на света.

И накрая един съвет: Избягвайте да носите скъпи бижута и често поглеждайте чантите си. За предпочитане е да ги носите отпред. Ако джобовете ви нямат цип, по-добре не слагайте нищо вътре. Джебчийството и дребните кражби тук са доста широко разпространени, затова внимавайте.

Всичко това и още интересни неща можете да гледате в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА КЕНИЯ:

Контрастите на Кения 

На сафари в Кения – да погледнеш лъва в очите 

На гости на масайско племе в Кения 

Емоционална среща на о-в Фунзи в Кения 

Да летиш с китови акули в Кения 

Полет над Кенийското крайбрежие

На лов за крокодили в Кения 

Българка с хотел и ресторант в Кения 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар