Полет над Кенийското крайбрежие

от Адриана

Приключението ни в Кения продължава. Денят ни започва от ранни зори с гледка към океана и изключително големия отлив. Сега е моментът да разгледаме дъното и да потърсим морски звезди, красиви миди и всевъзможни раци.

Качваме се на известната количка на три колела тук-тук, за да отидем до съседния град. Това е най-разпространеният начин за придвижване и струва 2-3 долара. Можете да се качите и на мотор, като ни показаха, че се събират до 4 човека. Изглежда невъзможно, но повярвайте така се возят доста хора.

Тук срещаме и новите ни приятели Мартина и Емил, които живеят в Кения от няколко месеца. Той е пилот на мотоделтапланер и ще ни покаже района от високо.

По-голямата част от населението на Кения живее в разпръснати селища. Къде ще построят селото си решават в зависимост от климатичните и почвените условия. Съвременните градове Момбаса, Ламу и Малинди са се разширили през колониалния период. Найроби, първоначално напоителна област на Масаи, става важен заради връзката си с железопътната линия, която премина през района в началото на 20-ти век. Други градове са създадени от европейците като административни центрове, станции за мисии и пазари.

плажните ивици са огромни, но само за няколко часа

Миграцията от селски към градски райони се е ускорила след независимостта, заради по-големите възможности, които предлага градът. Най-големият крайбрежен град е Момбаса, докато по-голямата част от кенийците във вътрешността живеят в столицата Найроби. Притокът на хора създава и големи затруднения с предоставянето на услуги като образование, здравеопазване, канализация, вода и електричество.

КенияНо да се върнем към живота на хората извън градовете. Техните къщи са примитивни, пръснати в бананови горички. Там, където няма път, а прах и камъни. Вода си наливат от кладенец наблизо или събират дъждовна в специални резервоари. Електричество може и да няма. Готви се на огън.

Въпреки че живеят тук само от няколко месеца Марти и Емо се чувстват като у дома си. Като цяло избягват туристическите места, имат много приятели от близките села и с усмивка ни разказват за тях. Какви интересни неща са им се случили, какви са традициите по време на сватба, как ги приемат местните и още…как се търсят китови акули от въздуха – ще ви разкажем в следващата серия.

Всичко това и още интересни неща ще видите в Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Още снимки: 

морска звезда
отливът стига километри
морски таралеж
лодките чакат да дойде водата
полет с мотоделтапланер над Кенийското крайбрежие
големите комплекси, пръснати по брега
в кораловия риф днес няма корали...
плажните ивици са огромни, но само за няколко часа

Може също да прочетете

Остави коментар