Легенди от древен Картаген

от Адриана

Забулен от легенди, но и носещ богата история, Картаген привлича все повече туристи. Привлече и нас. Затова с колегите от Професия турист се отправяме към този античен град. Руините се намират близо до днешен Тунис, а край тях е разположен съвременният дворец на президента на Тунис.

Според една легенда Картаген е основан през 825 или 814 г. пр.н.е. от финикийски заселници от Тир. Името му идва от финикийското „карт хадаш“, което означава „нов град“. Според друга история обаче, градът е основан от митичната принцеса Дидона, дъщеря на финикийския цар на Тир. Брат й Пигмалион убива съпруга й – жрецът Херкулес-Акерба, защото искал да наследи цялото богатство на фамилията. След смъртта на съпруга си, принцесата бяга към Магреб в Северна Африка с много съкровища и спътници. Там поискала да купи земя от берберския цар Ярба. Той се съгласява срещу едно условие – може да купи толкова земя, колкото заеме една волска кожа. Умната Дидона нарязва кожата на много тънки ивици, нарежда ги една до друга и така огражда достатъчно голяма територия за заселването на хората си.

Картаген бързо става преуспяваща и богата държава, благодарение на преуспяващата морска търговия. Постепенно се налага и като първа политическа и икономическа сила сред финикийските народи в западната част на Средиземно море. След основаването на първата му собствена колония Ебес, започва да провежда самостоятелна политика. Това го превръща първоначално в главен съперник на Сиракуза, а впоследствие и в основен конкурент на Римската република в тази част на света.

Договори между Рим и Картаген гарантирали търговското надмощие на Картаген и забранявали на римляните да стъпват в Сицилия. Но завземайки постепенно Италийския полуостров, Рим започнал да гледа на Картаген като на заплаха. Сблъсъкът между двете цивилизации преминава през 3 пунически войни, а през 146 г. пр.н.е. градът е опожарен и разрушен до основи. Покрили го дори със сол, за да не може нищо да поникне там. Жителите на града били продадени в робство. Въпреки това, те оценили стратегическата му позиция и го издигнали наново, но вече като Римски Картаген и по римски градоустройствен образец. Днес останките от Картаген са част от световното наследство на ЮНЕСКО и включват театри, бани и частни жилища. Амфитеатърът му все още събира публика и всяко лято е домакин на музикален фестивал.

С упадъка на Римската империя западнал и Картаген. През 439 г. градът бил завзет и разграбен от вандалите. Византийското нашествие в града, което станало около век по-късно, възпрепятствало за кратко разрушението. Но Картаген не успял да се противопостави на арабите, които завладели цяла Северна Африка. През 698 г. градът бил завзет, а камъните и колоните от него послужили за изграждането на град Тунис. През следващите векове мраморът и гранитът, които някога украсявали римския град, били разграбени и изнесени, използвани за строежа на катедрали в Италия, Англия и други краища на света. Един от най-богатите и могъщите градове в древността, едно огромно царство, което за малко да владее целия свят, днес Картаген е просто купчина развалини. Но духът на това място се усеща и сега. Величие, сила и мощ. Това ще почувствате, докато се промушвате между някогашните арки, разхождате се древните улици или просто прокарвате ръка по жълто-кафявите стени, станали свидетели на толкова много събития.

Това и още много интересни неща гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ТУНИС:

Да участваш в Рали Дакар и Междузвездни войни в Тунис 

С АTV през пустинята и нощувка в оазис 

Бербери отварят дома си в пустинята за Професия турист 

Ел Джем – арена за гладиаторски битки в Тунис 

Столицата Тунис и музеят Бардо 

Лазерно шоу в пустинята 

Синьо-бяло градче Сиди Бу Саид и Хамамет 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар