Синьо-бяло градче Сиди Бу Саид и Хамамет

от turist

Сиди Бу Саид – едно от най-красивите градчета в Тунис, някак ни кара да се усмихнем. Синьо-белите къщи, тесни калдъръмени улички, непринудената атмосфера, привличат туристи от два века и половина. Но то не спира да очарова и пази типичната си обстановка. Повечето домове т

ук имат вътрешни дворове. А до тях се стига през големи двукрили порти, които определено привличат вниманието на минувачите. Любипитен е обичаят на похлопване, когато отидете на гости. Жените и децата използват долната дясната хлопка. Това е знак, че може отвътре да отвори и някоя жена. Мъжете използват горната дясна, а гостите и непознатите – горната лява. Прозорците на покрити с тънки решетки. Това не е от съо

бражения за сигурност, защото Тунис е спокойно място. Решетки се слагат първо за красота и второ, за да могат жените да гледат улицата, без да ги виждат отвън.

Градът е открит от богати французи в края на 19 в. Може би днес Сиди щеше да е свръхзастроен, ако не е била държавата да го запази. Заради него се издава заповед през 1915 г. да бъде запазен в автентичен вид. На центъра е и най-старото кафене, където и до днес се тълпят хора, желаещи да опитат ароматния ментов чай.

Гледката от терасите на Сиди са зашеметяващи. Толкова много красота, събрана в едно малко градче. Мастиленосините води на морето се сливат с чистото синьо небе. На този фон белите къщи със сини украски са още по-впечатляващи.

Да не забравяме и омайния аромат на жасмин, който се носи отвсякъде. Традиция е мъжете да закичват зад ухото си букетче от жасмин. Ако е зад дясното е женен, ако е зад лявото – си търси булка. На дамите се подарява наниз от жасмин.

Разходете се с видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни тук

 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете