Лазерно шоу в пустинята

от Адриана

След дългия преход в пустинята в Тунис се отправяме към един оазис. Но това не е като тези, които вече посетихме. Той е сякаш вълшебен оазис. На огромно площ са построени различни сцени, атракциони, ресторант с няколко зали и най-грандиозната атракция в цяла Африка – единственото по рода си лазерно шоу.

Обикаляме огромния комплекс и сме като ненаситни. Толкова много забавления на едно място. Комплексът е огромен. Има сцени вътре и отвън, специално построен анфитеатър, крепостни стени и изкуствено езеро – това са само част от декорите тази вечер.

Започва да се свечерява. Светлините мъждукат, а обстановката е приказна. Лека ориенталска музика допълва атмосферата. Сядаме около мегдана. Първата част от шоуто ни представя традиционна сватба. Танците са задължителни, но има и гълтачи на огън, хора, които ходят по счупени стъкла или лежат на пирони. Представление, което няма къде другаде да видите.

След като венчахме младите, и ние, като гости, се отправяме към ресторанта да похапнем. Ако кажа, че храната е в изобилие, ще е малко. Тя е и невероятно вкусна – традиционни ястия, но и тези, които не са почитатели на местните деликатеси няма да останат гладни. Докато вечеряме да не си помислите, че скучаем. Забавната програма продължава с ориенталски танци и още атрактивни номера с участието на желаещи от публиката. След уникално вкусната вечеря, излизаме навън, за да гледаме гвоздеят на вечерта – лазерното шоу. То разказва историята на Тунис. Забранено е да се снима, но специално за Професия турист направиха лек компромис, като ни разрешиха да снимаме с телефон. Затова се извиняваме за качеството на картината, но това шоу наистина трябва да се види.

Тунис е завладяван 6 пъти. Основателката на Картаген е финикийска принцеса, дошла тук с хората си. Картаген бързо става преуспяваща и богата държава, благодарение морската търговия. Постепенно се налага и като първа политическа и икономическа сила сред финикийските народи в западната част на Средиземно море. Но идват  варварите.

Римляните отдавна имали зъб на Картаген, който ги измества от челните позиции, правят всичко възможно, за да го завладеят и накрая успяват.

На територията на Тунис стъпват и византийците, които разпространяват Христовата вяра. Не след дълго се намесват арабите, които донасят и своята религия. След периоди на относително спокойствие и разрушителни нашествия през 16 в. Тунис е завладян от испанците, а по – късно включен в Османската империя. През 1881 г. Франция окупира Тунис и го превръща в своя колония. На 20 март 1956 г. Тунис получава пълна независимост.

Феерия от цветове, костюми, действия. Наистина грандиозно представление, което завладява зрителите. С това завърша и пътуването ни в Тунис. Но пътешествията на Професия турист продължават.

Още интересни неща можете да видите в предаването Професия турист, както и на страниците ни във Facebook и Instagram

 

Може също да прочетете

Остави коментар