Да участваш в Рали Дакар и Междузвездни войни в Тунис

от turist

Тунис може да предложи не само красиви плажове и курорти на световно ниво, но и приключения в пустинята, които остават без дъх престрашилите се да опитат. Качваме се на джиповете и тръгваме по трасето на Рали Дакар. Началната и крайната точка на ралито, както и самият му маршрут, варират през годините поради политически, икономически и други причини. Случвало се е маршрутът да бъде променян или етапи да бъдат отменяни броени дни преди старта или дори по време на самото състезание. Първото издание на ралито се провежда през 1979 г. от Париж до Дакар. През 2008 г. поради заплахи от терористични нападения ралито е отменено. От 2009 ралито се провежда в Южна Америка.

Емоцията от тази луда надпревара не може да се сравни с нищо. Спускаме се от стръмни пясъчни дюни, катерим се по каменни образования, а гумите на джипа ни непрекъснато се носят от пясъка. Застанали на ръба на дюните, адреналинът ни се вдига, а страхът, че ще се обърнем кара сърцето ни да бие лудо. Но водачите ни са опитни и специално обучени да карат в пустинята и по този маршрут. Емоцията е неописума.

Изведнъж спираме на ръба на ужасно стръмна пясъчна дюна. А пред нас се разкрива удивителна гледка. Долу, в подножието, се е сгушило малко призрачно селце. Това всъщност са декорите от филма „Междузвездни войни“. Верните фенове на филма потръпват, виждайки тази гледка. Това е планетата Татуин, включена във всички филми, с изключение на „Империята отвръща на удара“. Сцените на Татуин са заснети около град Татауин в Тунис, откъдето е взето и името.

вижте цялото приключение в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ТУНИС:

С АTV през пустинята и нощувка в оазис 

Бербери отварят дома си в пустинята за Професия турист 

Легенди от древен Картаген 

Ел Джем – арена за гладиаторски битки в Тунис 

Столицата Тунис и музеят Бардо 

Лазерно шоу в пустинята 

Синьо-бяло градче Сиди Бу Саид и Хамамет 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете