Катар – страната на невъобразимите възможности (видео)

от turist

Една страна, която привлича все повече внимание с богатството си и инвестициите. Катар е най-богатата държава в света, според БВП на глава от населението. Това е нормално, като се има предвид, че страната има третите най-големи в света залежи на природен газ, въпреки че е малка като територия. Авиокомпанията й е обявена за най-добрата на Световните авиационни награди, като печели тази престижна награда за четвърти път. Може да се каже, че Катар е и най-сигурната страна в света.

99% от населението живее в градове и най-вече в Доха. Катарското правителство се грижи за поданиците си – давайки им безплатно образование, здравеопазване и дори земя. Право да я притежават имат само катарците, които са много малко. На чужденците е разрешено да купуват само изкуствена земя и то на много висока цена.

Интересът ни към Катар определено расте. Ако имате повече от 8 часа престои, от летището се организиратКатар, Доха екскурзии, с които можете да разгледате основните забележителности в столицата Доха. Векове наред тя е била малко рибарско селище, известно под името Ал Бида. Станало популярно с търговията на перли.

С богатството, получено от търговията с петрол, след откриването му през 20ти век, Доха се превръща в един от ключовите търговски центрове в целия регион. Днес градът е икономическият център на Катар и метрополитен град, бизнес и финансов център на Близкия Изток.

Като една истинска перла в пустинята, днес Доха буквално блести. Небостъргачите са кой от кой по-ексцентричен и модерен, съчетаващ все по-нови технологии и удобства. Катар сякаш се развива със скоростта на светлината. Последните години става и все по-привлекателна дестинация за туристи от цял свят. Атмосферата е типична за Близкия изток, а времето влажно и горещо.

Тук има много забележителности, които да посетите. Ако обичате традиции, изкуство и архитектура, отидете до Катара. Целият комплекс е построен в ретро романтичен стил, доста контрастиращ на други съвременни и футуристични сгради в Доха. Изграден е през 2010 г. по повод обявяване Доха за културна столица на Арабския свят. Стойността на проекта е цели 82 милиона долара. Включва театър, опера, библиотеки, амфитеатър, галерии, кафенета, зелени площи, информационен център.

Синята джамия е едно от най-забележителните сгради. Приказна игра с шарките на стотиците керамични плочки, обгърнали сградата.

Точно до нея има интересни постройки, където живеят бели гълъби. По традиция към всяка катарска къща има гълъбарник, точно като в приказките. Използвали ги като пощальони между селищата. За да спазят традицията и в Доха, правителството поръчало от Белгия 26 двойки чисто бели гълъби. Кулите гълъбарници са изрядно почистени, като за всяка е зачислен специален чистач.

Можете да посетите и един от най-богатите музеи за ислямската култура. Сградата е своеобразно произведение на изкуството – проектирана е от архитекта на пирамидата в Лувъра. Музеят е първият по рода си в Персийския залив. Един от най-колоритните музей е този на шейх Фейсал – един от най-авторитетните бизнес лидери в Близкия Изток. Той самият е страстен колекционер и е събирал артефакти от цял свят, повечето от които изключително ценни уникати. Разполага с четири тематични колекции с над 15 000 артефакта.

Най-луксозният квартал в Доха се нарича „Перлата“. Изкуствено построен полуостров, до който може да се стигне директно с яхта. Къщите и апартаментите са тук огромни и разполагат с частни басейни, градини и плаж.

В този комплекс е позволено на чужденците да закупят имот, но цените започват от няколко милиона долара. Изграждането на Перлата е струвало около 15 милиарда долара. Освен частните жилища, тук има и скъп хотел на известна международна верига, ресторанти, представителства на луксозни автомобили. Общо взето, всичко, което е свързано с много пари и лукс.

В Доха не трябва да се пропуска и едно най-емблематичните места – Стария сук. Това е традиционен пазар, чудесно място да се усети катарската култура. Има много малки магазини, които предлагат традиционни стоки, керамика, коприна и сувенири. Има много ресторанти, където можете да опитате традиционната кухня на Катар, студени напитки и така любимото на много хора – наргиле.

Разходете се в Доха с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете