Храмовете, погълнати от джунглата (Камбоджа) – видео

от turist

Тайнствените храмове, погълнати от джунглата в Камбоджа. Близо до Сием Реп се намират мистични и все още неразгадани и изследвани напълно постройки. За древните храмове в Ангкор Ват се носят легенди, пишат се книги и се снимат филми. Но нито едно от тях не може да пресъздаде усещането, когато си там. Място, което ви кара да търсите отговори, да се превърнете в един истински изследовател и да опознаете това място от легендите.

Ангкор Ват e смятан за най-големия религиозен паметник в света. В миналото Анкгор е била столица на Кхмерската империя. От 9-ти до 13-век империята се е заемала почти целия полуостров Индокитай и е била едно от водещите сили в Азия. Защо е изчезнала обаче, сигурна информация няма. Със сигурност се знае, че около 15-ти век районът на Ангкор остава пуст. В продължение на повече от пет века, Град Ангкор бил нейна столица. Той е основан е в края на 9 век, недалеч от огромното езеро Тонле Сап. Бил величествен мегаполис, по-голям по площ от съвременен Париж и имал почти един милион жители.

Градът бил планиран до най-малкия детайл: имал пътища, храмове и силно развита система от канали и водохранилища. Сложната градоустройствена система целяла две неща: да запази Ангкор от наводнения по време на дъждовния период и да осигури вода за дългия сух период.

Ангкор се простира върху огромната площ от 400 кв.км, където днес са пръснати над 100 каменни храма, всеки със своята красота и индивидуалност. Много малка част от тях са проучени и достъпни. Джунглата все още крие много тайни и съкровища от града. Основната забележителност е Ангкор Ват, като името означава град-храм. Построяването на този шедьовър е отнело много, много години и труда на хиляди работници. Според някои учени, материалите, използвани за построяването му, са колкото за Хеопсовата пирамида.

Храмовете на Ангкор били неговите най-важни средища. Те се използвали не само като религиозни, но също административни и образователни центрове – нещо като комбинация между храм, училище и градска управа. Били също така единствените масивни сгради, защото камъкът бил материал, запазен за боговете и мъртвите. Всички сгради, посветени на живите хора, дори величественият дворец на кхмерския император, били изградени от дърво.

А храмовете били много. Казват, че в разцвета на Ангкор наброявали 1200. Ресурсите за поддръжката на огромните каменни храмове били по-големи дори от тези, необходими за построяването им. Към Та Пром например работели над 12 000 души! Сред тях имало танцова трупа от 650 души, 2000 администратори и също толкова учители и ученици. За изхранването на всички тези хора се грижели 66 000 земеделци, отглеждащи ориз. А благодарение на добрата организация, местните добивали по 3 богати реколти на година.

Всичко се развива добре, империята расте и преуспява. Но през 15 век хората внезапно изоставят града и той потъва в забрава. Защо – учените не са на едно мнение. Според едни, причината е в прекалено големия брой храмове и тежестта от тяхната издръжка. Според други, Ангкор е изоставен поради многото и изтощителни набези на сиамците. Учените доказват, че това са по-скоро следствия, а не главни причини. През 2009 г. голям международен екип от учени провежда мащабно изследване, което пресъздава климатичните условия на полуостров Индокитай за последните 759 години. Те стигат до заключението, че упадъкът на кхмерската империя съвпада с дълъг период на екстремни климатични условия, в които десетилетия суша се редуват със стихийни мусонни дъждове. Остарялата и неподдържана по време на дългата суша отводнителна инфраструктура на Ангкор не може да се справи с огромното количество вода и градът е разрушен от последвалите наводнения.

Храмовете са естествен декор и за много филми. Проучванията им все още продължават, тъй като има много все още неразкрити в дълбоката джунгла. Дърветата са погълнали сградите, а достъпът до тях е почти невъзможен. Разказаха ни, че при опит да се разчистят от погълналите си дървета, те започват да се рушат, защото точно тази растителност ги е запазила през дългите години.

Ангкор е едно от местата, което трябва да се види. След него дълго време различни мисли се блъскат в главата ти и те карат да преосмислиш много неща. Едно духовно пътуване в други времена и цивилизации, едно изживяване, което ти носи много.

Още за тайнствените храмове в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ:

Може също да прочетете