Плаващ пазар в Тайланд

от turist
Да пазаруваш от лодката си… звучи странно, но в Тайланд това е традиция. На много места в страната има плаващи пазари, където местните хора предлагат лично отгледаната си продукция от градината или ръчно изработени предмети и аксесоари.
Пазарите са атрактивни и любопитни за туристите. Да не говорим, че цените тук са много по-ниски от тези в града. Можете да намерите и странни продукти, които не се виждат навсякъде.

Кокосови палми и орехи в Тайланд – колкото искате. От тях се правят изключително ценни продукти. Преди да се появи кокосовото орехче, палмата цъфти. Точно от този цвят се получава кокосова захар. Тя е изключително сладка и има лек вкусна на карамел. Естествен подсладител, който се използва в кулинарията.

Всичко в кокосовите орехи може да се използва. Когато е зелен, той е пълен с кокосова вода. Тя е изключително полезна за организма, хидратира и обогатява тялото ни с полезни вещества. Вътрешността на ядката се покрива с пресен кокос и след като изпиете водата, с удоволствие можете да изядете и него. Но едно от най-полезните неща, които се извличат от орехите, е кокосовото масло. За ползите от него и цяло предаване няма да ми стигне, за да ви разкажа.

Кокосова захар можете да си купи от тук, току-що направена. Можете и да опитате на място, но внимавайте, че е доста топла. Все пак преди малко я свалиха от котлона.

Тайланд е известен и с дърворезбата си. Огромните изсъхнали дървета, местните майстори превръщат в красиви пана. Такава красота не сме виждали. Многопластово изображение, с толкова много детайли, картините сякаш оживяват пред очите ни.

За да стигнем до плаващия пазар, взимаме лодка. Сергиите са лодки, заредени с плодове, цветя, дори готвени ястия или всичко, което може да се изработи и добие в околността.

В древността реките и каналите са били основните транспортни пътища в Тайланд. Мрежата от канали е огромна и много объркваща. Къщите на местните се намират покрай водата, както и техните градини. Тази вода, която не е особено чиста, се използва за домакинството – готвене, къпане, поливане. На пазара те предлагат всичко, което могат да измайсторят или да произведат в градината. Предвижването става с лодки. Някога всяко семейство е ходело от къща на къща, за да предлага продукцията си. В последствие се обособил нещо като център в селото, където се събират всички и на лодки продават стоката си.
Местните хора разказват, че този канал, е бил изкопан по заповед на крал Рама IV през 1866 година. По това време съединявал две реки и служел за транспортен канал. С течение на времето всичко се променило.
Плаващият пазар започва да функционира през 1967 г. Днес тук идват хиляди туристи, не само, за да видят този любопитен пазар, а и да си накупят местни плодове, странни храни и подправки, както и картини, дърворезби или сувенири. Селото е доста голямо. Има както бараки, в които се чудим въобще как живеят хора, така и много нови и стабилни къщи, храмове насред джунглата и мостове, по които да се преминава на отсрещния бряг. Любопитен, но стряскаш знак, почти на всеки ъгъл е: внимание змии.

Очаква ни и ферма за слонове, където не само можем да ги нахраним, но и да се разходим в джунглата с тях.

Повече вижте в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ:

Може също да прочетете