Phi-Phi island и морските цигани

от Адриана

На о. Пукет няма начин да ви е скучно. Винаги можете да вземете една лодка и да се разходите до близките острови. Ако предпочитате организирана екскурзия, туристически бюра има на всеки ъгъл, като цените и условията са почти едни и същи. Обикновено екскурзиите са целодневни и съчетават няколко острова с различни дейности, за да може да се види и опита възможно най-много. В зависимост от цената, обядът е включен или на свободна консумация.

Първата ни спирка е кратка – за около 1 час, предвидена за шнорхелинг. Морето е кристално. Местните знаят къде да ни заведат, за да ни очароват максимално. Подводният свят е изключително разнообразен и богат. Стотици цветни рибки идват да те поздравят, в момента в който си пъхнеш главата под водата. А коралите са неописуеми. Цели коралови рифове образуват дъга от цветове.

След тази подводна наслада тръгваме към следващото пленително място, един от най-красивите тайландски острови – Фи Фи или Пи-Пи (Phi Phi island). Тук не само можете да се насладите на невероятната вода, но и да се гмурнете, за да преоткриете морския свят.

До тук можете да стигнете и с ферибот от остров Пукет за около 90 мин. Островите Фи Фи са два. Единият е по-голям и на него живеят постоянно хора. Другият е по-малък, но привлича с невероятните си плажове. На острова няма пътища, нито коли. Само малки улички, минаващи през палмови гори и цветни алеи. Този остров е може би най-доброто място за почивка в Тайланд, защото няма барове и заведения, а само малки ресторантчета с вкусна тайландска кухня. Природата тук е повече от екзотична.

Наоколо има още много малки островчета, но са необитаеми. Два от тях са коралови, а видимостта в морето е до 20 метра. Тук е и световно известният Мая бей, където е сниман филмът „Плажът“ с Леонардо Ди Каприо.

Приближаваме един особено любопитен остров. Доста гъсто населен, а къщите са построени във водата. Наричат ги морски цигани. Живеят по няколко години на един остров, докато се изчерпят ресурсите, а след това се местят на друг. Стоят къщите си на платформи, като съобразяват нивото с приливите и отливите. Някои постройки трудно могат да се нарекат къщи, но все пак в тях живеят цели семейства. Новите сгради вече са по-високи, защото нивото на морето всяка година се повишава.
На този остров живеят около 1500 жители. Изхранват се от риболов и туризъм. На острова има всичко необходимо за едно съвременно градче – училище, детска градина, болница, магазин, ресторант, както и красив храм. Постройките са свързани с платформи и мостове. Да кажем – една малка Венеция. Ако някъде няма връзка или пък трябва да отидат до другата страна на острова, използват лодка.

Казват, че децата на морските цигани виждат ясно под вода. Те тренират тази дарба от ранна детска възраст, за да ловуват и изваждат морска храна и понякога перли. Разказват ни, че децата обичат да играят футбол. За целта е построена специална платформа във водата, като игрище. Интересно е обаче кой гони топката, когато падне във водата?

Най-накрая време за плаж и кокосови орехи. Тайланд притежава някои от най-красивите плажове в света. Снимките, като картичка, с бели пясъци, зелено-синя морска вода и кокосови палми, тук са действителност. С яхта стигаме до малък остров, където да се насладим на тази красота. Плажовете са различни. Има т.нар. туристически, където през целия ден пристигат яхти с групи туристи, намерили време за плаж. Има и самотни затънтени островчета и плажчета, с кристално чиста вода, плуващи рибки и цветни корали, които знаят само местните. Тайландците се стараят да си пазят природата и периодично затварят едни плажове и отварят нови, за да може да се възстанови морето и островът.

Тук кокосови палми, колкото искате. Само внимавайте да не ви падне някой орех на главата. Това наистина е опасно. Но пък изстуден, кокосовият орех е най-освежаващата напитка.

Екскурзията ни завършва с посещение на маймунско царство. Мангрови гори, осеяни с хиляди маймунки по клоните, само чакат някой турист да им донесе банан или нещо любопитно за хапване. Маймуните са опасни, защото са близки като ген до хората и могат да разнасят болести. Особено дивите маймуни, за които никой не се грижи и наблюдава.

Всичко това и още много интересни неща можете да видите в Професия турист:

и още малко снимки от тези невероятни места:

Може също да прочетете

Остави коментар