Къде да спим и какво да ядем на о.Пукет?

от Адриана

Организирайки пътуване до о. Пукет, след самолетните билети, другите важни въпроси са къде са спим и какво да ядем.

Местата за настаняване в Пукет са много, в зависимост от вашите критерии. Можете да изберете хотел, като се започне от малките семейни хотелчета, до големите комплекси с всевъзможни услуги. Апартамент под наем също е добър вариант. Но можете да изберете и типични тайландски вили, пръснати в джунглата, с приказни градини и басейн за разхлаждане.

Остров Пукет може да предложи тихи места за отдих и истинска почивка, скътани сред зеленина и райски градини, а сутрин да се будите с песента на странни птици. Да се изкъпете в басейна още преди да сте изпили сутрешното си кафе, а денят ви да завърши с вечеря на верандата.

Много предпочитани са скъпите вили, с глезотии, които дори не можете да си представите, частни басейни прислуга, разположени до някой спокоен закътан плаж.

Особено търсени на Пукет са и частните апартаменти, разположени в затворени комплекси, луксозни и изключително практично направени и обзаведени. Цените им също са много достъпни. Ползвате всички услуги в комплекса, както и шатъл, за да стигнете до плажа.

А храната…тя е несравнима. Тайланд ни посреща с вкусна кухня, перфектно обслужване и бурен нощен живот. Отиваме до местния пазар. Сергиите са отрупани с безброй риби и морски обитатели, които дори не познаваме. Те са току-що извадени от морето, а някои още живи. Избираме си обяд, претеглят ни го и отиваме на горния етаж, за да ни го сготвят. Минаваме набързо и през сектора с плодовете, където буквално се шашнахме от разнообразието.

Докато се подсилим с един кокосов орех и бира, обядът пристигна. Рибата я препържват до хрупкава коричка, но вътрешността остава крехка. Всяко ястие тук е придружено със специален сос. Консумират много люто, чесън и соев сос. А ако ресторантът ви има и тази гледка, обядът наистина ще бъде незабравим.

Но не е нужно да се храните само по ресторанти. Ние сме опитвали храна и от малките павилиончета на колела, където на една скара се приготвят вкусни тайландски специалитети. Хапвали сме бананови палачинки от лодка на floating market или т.нар. водни пазари. Опитвали сме крокодилски шишчета и морски деликатеси на нощните пазари. И навсякъде храната е изключително вкусна, прясна и дори много по-евтина от туристическите ресторанти. Все пак имайте едно на ум, че може да е доста пикантна и да има подправки, на които нашите стомаси не са свикнали.

Тайландската кухня е много разнообразна и изключително вкусна. Освен морска храна, много добре приготвят и свинското. Заради жегите тук, то е крехко и не толкова мазно. В ястията добавят много подправки, канела и лимонова трева. Оризът съпътства всяко ястие, както и макароните. Има различни видове яйца – с червени черупки, тъмен белтък или странен на цвят жълтък.

За черните яйца мога да ви разкажа нещо интересно. В магазините се продават като боядисани с розова черупка. Така се отличават от останалите. Тези яйца се заравят в земята сурови, обвити с билки. Престояват там от няколко седмици до няколко месеца. По време на процеса жълтъкът става кремообразен с тъмнозелен до сив цвят. Белтъкът остава полупрозрачен, желиран и тъмнокафяв. Мисля, че е излишно да обяснявам, че ароматът никак не е приятен. На вкус е доста странен и не мога да кажа, че ми е от любимите ястия.

За пиене, освен местната бира, мога да ви препоръчам тайландски студен чай, който много освежава и сок от хризантема.

Всичко това можете да видите във видеото на Професия турист:

още снимки от любими места на о. Пукет:

Може също да прочетете

Остави коментар