Голям ли е Големият Буда на о. Пукет?

от Адриана

Мястото, откъдето се разкрива една от най-впечатляващите гледки на остров Пукет, е от храма на Големия Буда. От тук се вижда заливът Чалонг, а при ясно време дори и доста други заливи.

А Големият Буда е наистина голям. Висок е 45 метра и тежи 135 тона. Разположен на висок хълм, той може да се види от почти всички краища на острова. Казват, че мястото, на което е построен храмът, е митично и има силна енергия.

Самото строителство на храма започва заради подарък – златна статуя на Буда, висока 12 метра. Кралят на Тайланд решава през 2002 г. да финансира строежа на храм, представляващ огромна статуя на Буда. Храмът още не е довършен, а за него дарения оставят не само местни, но и много чужденци и туристи.

Будизмът е една от водещите световни религии. Тя ни учи, че всички живи същества са равни.

Всичко, което ние създаваме чрез съществуването си, се връща при нас под формата на карма. Будистите нямат нужда от нашите 10 Божи заповеди или забрани в различни религии, защото сами преценяват какво от техните действия биха искали да се върне при тях. Те вярват, че има 3 основни типа зло – алчност, омраза и невежество. Те могат да отровят всичко наоколо и трябва да ги избягват.

Будизмът е практично и разбираемо учение. Будистите вярват, че нищо не е вечно и непрекъснато се променя. А всичко в този свят е взаимосвързано и допълващо се. Негативните хора създават около себе си болка и страдание. А според закона на кармата, негативизмът се връща и причинява вреда на човека. Ето защо будизмът учи хората да бъдат отговорни за живота си, да гледат положително, да приемат трудностите, като изпитание и да правят добро. Наистина ни прави впечатление отношението на хората към живота. Те са усмихнати, лъчезарни, винаги готови да помогнат, да ни посрещнат или просто да ни дарят с широка усмивка.

Забелязваме много статуи на Буда, наредени една до друга, които държат купички. Те са 32 и отговарят на определен орган от човешкото тяло. За дребна сума пари, си купувате нещо като жетони и пускате във всяка една от тях за здраве.

Вярването, че червените конци предпазват от лоши помисли я има и тук. Ако искате, монаси могат да ви завържат червен конец на ръката, като ви благословят за здраве и късмет.

Така стигаме и до може би най-красивия храм на острова. Намира се в района на Чалонг. Кога е основан храмът, не се знае. Първите писмени данни за него са от 1837 г, когато е бил реконструиран. Няколко години по-късно е получил царски статус. Тогава му е дадено и официалното име. Той става известен благодарение на първият монах и игумен на манастира, който е бил добър лекар и хиропрактор.

Основната сграда е най-пищно украсената. Тя е на няколко етажа и в нея се извършват религиозни церемонии. Правят ни впечатление многото и различни статуи на Буда. Всъщност те са 7, колкото са и дните на седмицата. Според вярванията, някои събития в живота на Буда са настъпили в определени дни. Затова всеки ден има различно изображение и различна характеристика. Ако знаете денят, в който сте роден, ще знаете и коя е вашата статуя.

Храмовете са много красиви, цветни, изрисувани и украсени с позлата и камъни. В тях влизате боси, както и във всички обществени сгради и дори магазини. Трябва да бъдете и с подходящо облекло – покрити рамене и не много къси панталони и поли.

На територията на комплекса има няколко сгради и павилиони. В една от тях се съхранява пепелта от рамото на Буда, дарен на краля на Тайланд Рама IX от правителството на Шри Ланка, като подарък за 72-рия му рожден ден.

В храмовете не се палят свещи, като при нас. Те се използват само, за да бъдат запалени ароматните пръчици, които се поставят на определени места около храма. Като дар на Буда се поднася пъпка от лотос. Прагът на храма не трябва да се настъпва. Внимателно се прескача, независимо колко е висок.

В комплекта, който се продава за храма, има също и златни лентички, които се залепват на статуята вътре, пожелавайки си нещо съкровено.

Дарява се и нещо, като голяма гривна с нанизани различни цветя и пъпки от жасмин. Наоколо се продават и огромни кошници с дарове с хранителни продукти, които се оставят в храма и са предназначени за монасите. В Тайланд те са изключително уважавани. Дори често богати хора се отдават на монашество по време на годишната си отпуска или за да се включат в благотворителна кауза.

В двора на комплекса има и приличащо на пещ място, където на определен интервал от време палят нещо като пиратки. Това се прави, за да гонят злите духове.

Всичко това и още много интересни неща можете да видите в Професия турист:

още снимки от красивите тайландски храмове:

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА ТАЙЛАНД:

Щурият Патонг на о. Пукет  

Защо красивият Phuket town се пренебрегва от туристите?

Phi-Phi island и морските цигани

Къде да спим и какво да ядем на о.Пукет

Опасен плаж на о-в Пукет

Местим се на о-в Пукет?

В клетката на тигъра и баня със слон?

Carnival Magic на о-в Пукет с 9 световни рекорда на Гинес

3D музей в Пукет и празници по тайски

Пазарът с преминаващ влак в Тайланд – Маеклонг

Плаващ пазар в Тайланд

Островът на Джеймс Бонд в Тайланд

Коледни празници на о-в Пукет в Тайланд

Полет над о-в Пукет и плуване с делфини 

Тайландско приключение – закъсахме с лодка насред морето

Тайландските Малдиви – Koh Lipe, ни разочарова…

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар