Островът на Джеймс Бонд в Тайланд

от Адриана

Тайланд е известен с многобройните си острови, сякаш парченца от Рая. Най-предпочитаното място за почивка и забавления е о. Пукет и хилядите недокоснати местенца около него. Климатът е благоприятен през цялата година. Температурите са между  25 и 35 градуса. Има два сезона – сух и дъждовен, но по време на втория не е толкова страшно, колкото звучи. Вали по 10 минути на ден или през нощта, а през останалото време е идеално за плаж. Дори и да ви завали, самият дъжд е топъл, та дори не може и да разхлади. Е, има и дни, в които вали през цялото време.

Въздухът е изключително чист. На Пукет дори автомобилите са направени така, че да вървят със спирт и малко количество бензин, за да не замърсяват въздуха. Преминаваме през малки островчета, на които има скъпи затворени комплекси с частни яхти или пък са необитаеми, криещи невероятни самотни плажове. Има и частни острови, достъпът до които е абсолютно забранен.

Първата ни спирка е остров във формата на пръстен. Достъпен е само по време на отлив. Тогава се разкрива дълбока пещера, като тунел, която ни отвежда до вътрешността. За да минем през пещерата, се качваме на малки лодки, като кану и лягаме на пода им. Таванът е буквално на сантиметри от нас. А там спокойно си спят прилепи. На места затаяваме дъх, защото таванът почти ни докосва и изглежда невъзможно да се измъкнем. Това е последната възможност да видим острова. Само след час, достъпът до това място ще ни бъде отнет. Честно да си призная на моменти е доста зловещо.

Излизайки в средата на пръстена на острова обаче, е невероятно. Пълна тишина, раздирана само от крясъка на някоя маймуна и плясъка на греблата на лодката ни. Всеки странен звук ни кара да потръпнем. Водата е мътна, криеща кой знае какво. Обикаляме вътрешността на острова. Дива растителност и интересни цветя. Това е истинска, непокътната джунгла. По клоните могат да се видят маймуни, любопитно наблюдаващи нахалните

 туристи, нарушили покоя им.

Навсякъде има мангрови дървета. Те са специален вид, който живее във вода и спомагат за опазването на околната вода, като пречистват водата.  Те са и сигурен дом за много застрашени видове бозайници, птици и влечуги. На едно от тях дори се вижда ходеща риба. Любопитно животно – хем си плува, хем си ходи.

Трябва да тръгваме обратно, преди приливът да е затворил входа на пещерата.

Качваме се отново на бързата ни моторна лодка и продължаваме към следващото затаяващо дъха място. Около Пукет има толкова много острови, че ще ви е трудно да ги обиколите. А повярвайте, всеки от тях си заслужава. Някой се водят резерват и имат входна такса, други са напълно диви, дори опасни, обрасли с непроходими джунгли и змии, дълги по 4-5 метра. Но по местата, предназначени за туристи, тези опасности отдавна са изчезнали.

Наближаваме залива Пханг Нга. Красотата му е изумителна. Сред блестящите изумрудено зелени води са разпръснати варовикови скали с причудливи форми. Ако развинтите въображението си, може да видите в тях гърбици на камили, обърнати гъби или странни птици. Някои от скалите се извисяват на стотици метри над водата. Варовиковите скали са надупчени от безброй пещери и тунели. Стените на много от тях са покрити с древни рисунки на хора, животни и риби, от таваните висят огромни сталактити, които наподобяват колони на храмове.

Този залив е може би един от най-известните и като визитна картичка на Пукет. На това място е заснет през 1974 г.

филмът „Мъжът със златния пистолет“ от поредицата за Джеймс Бонд (#James Bond). Оттогава препълнени с туристи лодки следват маршрута на агента, не само, за да станат част от филма, но и за да се насладят на тези причудливи форми. Двата отсечени острова сякаш се навеждат един към друг. Всъщност някога това е било един цял остров, но е разцепен в резултат от земетресение. 

Преди време лодките са минавали между причудливите скали и са акустирали на пясъка, но сега е забранено, защото се е нарушила водната среда, рибите са избягали, а коралите са изпочупени. Трябва да мине известно време, преди да се възстанови равновесието. Тайландците много пазят природата си. оценяват какво имат и искат да го съхранят възможно най-дълго. Виждайки, че нещо не е наред, те веднага предприемат мерки. Плажът, където е сниман филмът с Леонардо ди Каприо, също е затворен за неопределено време. Напливът от туристи да видят красотата му е застрашила природата и кораловия риф.

Как влязохме в островът-пръстен и този на Джеймс Бонд вижте в Професия турист:

Може също да прочетете

Остави коментар