Опасен плаж на о-в Пукет

от Адриана

Пътуваме до о-в Пукет в Тайланд извън сезона. Освен, че отново изпуснахме полет, ни се случиха и други премеждия, за които ще ви разкажа във видеото. Най-туристическият остров е изключително спокоен.

Вече отпочинали отиваме до Пукет Таун, столицата на острова. Градът е много красив. Разказвала съм ви за него и можете да гледате видео в канала на Професия турист.

В Тайланд движението е обратно на нашето. Тук автомобилите са с десен волан и първите няколко дни се шофира по-трудно.

Друго интересно е, че движението е ужасно. Отвсякъде се пъхат между колите моторчета и всякакви малки превозни средства. Улиците са тесни и криволичещи. И колкото по-тясна е улицата, толкова по-големи коли карат.

Знаците забранено спирането са рядкост. Всеки спира, където и както си поиска. Но хората не се сърдят. Тук всичко е спокойно. Няма клаксони, а ако има те са от чужденци. Много пъти сме обърквали посоката на движение. Спират, изчакват ни и дори ни се усмихват с разбиране. Неприятно е, че автомобилите са със затъмнени стъкла. През нощта все едно карате със слънчеви очила.

Това, което не харесвам на острова е, че тротоарите са рядкост. Има на някои централни улици в по-големите градчета, но като цяло пеша се ходи трудно. Дори и да има място за пешеходци, то е заето от паркирали мотори и автомобили.

Пукет, Тайланд

Пукет, Тайланд

На о-в Пукет се намира един от най-опасните плажове в света. Намира се точно преди летището и буквално на метри на главите ни кацат и излитат самолети.

Въпреки че навсякъде има предупредителни знаци, плажът е пълен с желаещи да си направят зрелищни снимки. Има доста охрана наоколо. Тук е опасно, защото минавайки ниско, самолетите завихрят въздуха и се получава като пясъчна буря. А понякога могат дори да повлекат хора.

Наоколо има доста скъпи и луксозни хотели и бунгала. Интересно ми е как спят на този шум, защото през няколко минути излитат и кацат самолети. Но иначе мястото е много красиво. Между боровите дървета и под дебела сянка са разположени спортни площадки, люлки и места за релакс и масаж.

Обядваме на брега на Равай в любим тайландски ресторант. Поръчваме се хрупкава риба с пържен чесън, както и най-разпространената супа Том-Ям. По принцип е лютива, но можете да я поръчате и леко пикантна. Предлага се с морски дарове и пиле. Другата супа, която мога да препоръчам, е с кокосово мляко. Тя не е люта, а кокосът й придава сладникав вкус. Към супата можете да си поръчате и ориз.

 

Тайланд е известен с добрите и евтини масажи. Традиционният тайландски масаж е малко по-силов. Аз предпочитам oil massage – релаксиращ. Можете да изберете и маслото, с което ще ви масажират, но това се заплаща допълнително. Ние обикновено си купуваме олио от жасмин и ги молим да използват него. Масажът продължава около час, час и половина. Вариантите са различни. Цената е между 15 и 20 лв за един час за цяло тяло, в зависимост от това колко луксозно студио изберете.

Преди да влезете си събуваме обувките. Тук навсякъде се ходи бос. Тайландците смятат, че краката са най-мръсната част от тялото ни. Затова и преди масажа ще ви ги измият. Леглата са едно до друго, но отделени със завеси. За масаж на краката се използват удобни кресла, на които спокойно можете да се отпуснете. А масажът на крака включва и раменете, ръцете и главата. Накрая ви поднасят чаша топъл чай от джинджифил за пречистване на тялото.

Понеже често идваме в Тайланд, ще ви разказвам и ще ви показвам неща, различни от туристическите. Например, тайландците предпочитат да ползват обществени перални, пред това да си имат собствена вкъщи.  А защо ще разберете от видеото на Професия турист.

Вечерта отиваме до нощен пазар в Равай. Той се прави всеки понеделник и четвъртък. И под „прави“ имам предвид, че се издига от гола поляна. Започват към обяд да построяват самите сергии, зареждат ги и към 20:30 всичко е приключило. Възхищавам им се как успяват за толкова бързо време да изчистят и оправят всичко. А на следващия ден на поляната няма и трошичка.

Такива пазари има на доста места на острова. На тях се продават всякакви традиционни и местни, вкусни плодове и фрешове, храна, дрехи и сувенири. Можете да опитате и буболечки. Понеже не се прави за туристи, цените са много ниски. Купуваме връзка банани за 0.50 лв, кралски скариди за 7 лв/кг.

Гледайте всичко това в Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар