Защо красивият Phuket town се пренебрегва от туристите?

от Адриана

Пътуването е страст, която не може да се опише. Тя просто те завладява и след всяко пътуване ставаш все по-любопитен и увлечен. Така ни завладя и о. Пукет в Тайланд.

Островът привлича с невероятните си плажове осеяни с жълтеникав или бял ситен пясък. Водата е с цветовете на скъпоценни камъни от сапфирено синьо до тюркоазено зелено. Палмови дървета и тропическа гора допълват пейзажа и примамливо предлагат разхлаждаща сянка в горещите дни.

На острова има много места, където не са толкова туристически и можете да намерите уединение и пълна наслада от почивката. Там ще видите другото лице на Пукет – див, спокоен, сякаш недокоснат от човешка ръка.

На острова има и много маймуни, за които трябва да внимавате. Тези, които се разхождат на обществени места, са свикнали с хората. Но пазете личните си вещи, защото за секунди грабват телефона ви или някой аксесоар по вас и се качват на дървото. А после – ходи я гони.

Столицата на острова е град Пукет. Той е един от най-старите в Тайланд, но много често е пренебрегван от туристите. Модерен и съвременен град, притежават характеристики на една столица. Пукет таун, както го наричат местните, е вълнуваща комбинация от старо и ново, спокойствие и динамика. През деня тук е пълна лудница, но вечер някак градът притихва, особено старата част. През 1518 г. португалците спечелили концесия за търговия с калай на острова. От тази руда се правят остриета на копия, мечове, ризници и куршуми. В Банкок от него се правят монети и покривни плочи, а търсенето в Европа е голямо. През 19 век тълпи от китайци идват в Пукет, за да работят в калаената индустрия. Постепенно добивът намалява, а днес е спрял.

Архитектурата на града е доста любопитна. Тук са съхранени някои от най-добрите образци на китайско-португалската архитектура. Няма как да ги сбъркате – дълги тесни китайски къщи с магазини, но с великолепна европейска украса от 19 век. Някои от колониалните имения на собственици на фабрики за калай от миналото, все още будят възхищение. Днес са красиво реставрирани правителствени сгради.

Докато пътуваме по криволичещите улици на острова, многократно пресичаме през добре поддържани горички. Това са каучукови дървета, от които се добива ценна суровина. Естественият каучук се съдържа в сока на над 500 вида дървесни и тропически растения. Ако се нарани кората на дървото, тези растения отделят млечен, лепкав сок, наречен латекс. Почти три десетилетия Тайланд е най-големият в света производител и износител на естествен каучук, като за 2016 г покрива 36% от световния износ.

Процесът на производство на латекс е много интересен. На слънце суровината се стяга за секунди и се превръща в гума. Затова се събира през нощта. Откарва се до фабриките и се излива в различни форми, след което се пече на определена температура.

Получават се ортопедични възглавници и матраци с най-високо качество. Казват, че латексът от Тайланд има антибактериални свойства, а циркулацията на въздуха се запазва в продуктите, заради специални отвори. Във фабриката има огромна демонстрационна зала, където можете да легнете върху матраците или да пробвате различни видове възглавниците.

А в природата дърветата изглеждат доста любопитно. На огромни пространства са разположени каучукови гори, със стърчащи от тях чучурчета и кофички. Въпреки че кората му се наранява, тя успява след време да се възстанови.

Минаваме и през фабрика за кашу. Ядките се вадят ръчно. Целите отиват за опаковане, от наранените се правят различни десерти или се използват за готвене. Тайландците слагат кашу почти във всяко ястие.

Всичко това и още много интересни неща можете да видите в Професия турист:

още малко снимки от Пукет: 

Може също да прочетете

Остави коментар