Ел Джем – арена за гладиаторски битки в Тунис

от turist

Не е необходимо да ходите до Рим, за да видите римски анфитеатър. Имат си и в Тунис и то доста добре запазен. Ел Джем е внушителна постройка с капацитет 35 000 души, което го прави третият най-голям римски амфитеатър.

Използван е предимно за гладиаторски битки и надпреварвания с колесници. Хиляди туристи идват тук всяка година, за да изпитат част от тръпката да си на арена, в която лъвове и хора са се борели за живота си.

В тунелите под самата арена гладиаторите са се подготвяли за битката. В някои от тези помещения са държали и животните. В средата на арената има голям отвор. Една част от него, както и сега, е покрита с решетка. От там е влизал въздух към тунелите. Друга част от отвора е била платформа с механизъм като асансьор. На нея са качвали участниците в битките директно на арената.

Местата за зрителите са разположени в стъпаловидна форма, като най-високите редове са на височина над 25 метра.

Този анфитеатър може би вече ви изглежда познат. Така е, защото тук е сниман филмът Гладиатор. В Тунис са заснети много успешни филмови продукции. Ще отидем и до други интересни места, които са ви познати от екрана.

Амфитеатърът в Ел Джем и днес се използва за зрелищни събития. Вече не са гладиаторски битки, но зрителите все така се тълпят, за да гледат концерти и представления на световни знаменитости. И днес анфитеатърът е все така величествен и продължава да играе важна роля в културния календар на Тунис.

Разходете се с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете