Плантация за подправки в Занзибар – 1 част

от turist

Не случайно наричат Занзибар островът на подправките. Заобиколени сме от индийско орехче, лимонова трева, ванилия, джинджифил и още много други, които дори не можем да разпознаем. Намираме се в плантация за подправки и ще ви разкажем как можем да ги използваме не само за готвене, но и за лечение.

Може би най-почитаното дърво тук – Фу фу. Наричат го краля на дървото. Използват го като противозачатъчно, защото убива сперматозоидите. От друга страна помага за очите, като капки. То стимулира секрецията на тялото.

Още едно любопитно растение – Дърво червило. Червените му плодове се изсушават, стриват и се използват за червило. Но ако бързате, директно откъснете един плод и си сложете цвят на устните. Просто няма да е толкова наситен.

Индийското орехче съдържа много полезни неща, но в по-големи количества тази подправка може да бъде изключително опасна. Тя действа като наркотик и предизвиква неприятни усещания.

А кардамонът изостря вкуса на храната и кафето. В медицината го използват при хора с високо кръвно или диабет. Добавят кардамон към захарта или солта и в устата им избухва такъв вкус, че все едно са яли цял ден сладко.

Има и растение, което се ползва при ухапване от змия. Пуска смола, която неутрализира змийската отрова. Ако се нагрее, отделя повече смола. Е, ако ви ухапе черна мамба, това няма да помогне.

Всички сме яли джинджифил, но ето как расте. Ядат се корените. Ползите за здравето са много, а тук го използват и при готвене на месо. Добавят го при приготвяне на диви животни, за да убие специфичния аромат и да направи месото по-крехко.

Следвайте ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ (profesia_turist) и в Instagram и Facebook, където ще ви покажем много снимки и неразказани истории.

Още за чудодейните свойства на растенията гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ:

Може също да прочетете