Плантация за подправки в Занзибар – 2 част

от Адриана

Продължаваме с разходката в плантацията за подправки в Занзибар. Днес ще ви покажем как расте канела. Любопитно е, че от нея се прави и прочутото тигрово масло за настинки и синузит. Пръчките Канела се правят от кората, а листата се ядат.

За алое и вълшебното му влияние върху кожата и организма също няма да ви разказвам подробно. Само ще ви кажа, че е незаменимо при изгаряне.

Каква е разликата между бял, зелен, червен и черен пипер? Всъщност това е едно и също растение, но зависи кога ще откъснете подправката от дървото.

Но нещо, от което всички сме страдали е преяждане. Затова помагат листа от къри. Премахва газовете от корема и подпомага храносмилането.

Рициново масло се прави от дърво. А от кората се добива течност, която се използва за дезинфекция.

В този епизод на Професия турист ще видите и как се прави гривна и

Плантация за подправки в Занзибар

 пръстен от палмови листа и какъв е майсторлъкът за сваляне на кокосови орехи от дървото? Знаете ли, че карамфилът се използва за избелване на зъби, а от уханния иланг-иланг се правят парфюми? Ще научите и защо куркумата е толкова важна. Освен в кулинарията, тя се използва и в медицината – помага при алцхаймер. Ако човек вече има тази болест, може да забави развитието. Нашият водач с гордост ни казва, че в Занзибар имат силна куркума, джинджифил и пипер.

Местните знаят много за растенията и използват всяко листенце и коренче от тях. В селата няма лекари. Затова разчитат на природните лекарства и в много случаи им помагат.

Още за чудодейните свойства на растенията гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете

Остави коментар