Островът на музеите в Стокхолм

от Адриана

Стокхолм е съставен от много отделни острови, до които се стига по мост или с лодка. Затова има остров с музеи, остров за шопинг или забавления.

На острова на музеите можете да прекарате цял ден. Тук има много какво да видите, но музеят, който задължително трябва да посетите е Васа – най-добре запазеният кораб от 17 век. Признавам си, че ми звучеше скучно и като жена един потънал кораб не грабна особено вниманието ми, но…историята и Васа толкова ме увлякоха, че изкарах там повече от два часа.

Първото, което буди възхищение, е декорацията. Макет ни показва как е изглеждал корабът, преди да отплава. Определено не са щадени усилия и средства.

Съгласно обичая по онова време „Васа“ е украсен със скулптури –  от една страна възхваляващи властта, мъдростта и военната мощ на монарха, а от друга, предназначени да осмеят и плашат врага. На кърмата и прилежащите галерии има около 500 скулптури. Цялостната декорация била в ярки тонове, а на места има и златен обков.

Васа е трябвало да бъде най-силният боен кораб със своите 64 оръдия. Защо обаче корабът потъва, като камък още при първата среща с вятъра, гледайте във видеото на Професия турист.

 

Престоява под вода 333 години, докато не се предприема мащабна операция по изваждането му. Една от причините корабът да е толкова добре запазен е силната замърсеност на водите на Стокхолмския залив преди 20 век.

Другият музей, който си заслужава внимание е Скансен. Но нямаме късмет с времето. Цял ден не спря да вали и разходката на едно от най-колоритните места тук хич не е приятна.

Това е най-старият в света музей на открито. Разхождаме се между сгради и ферми от 18-ти и 19-век. Тук е представена всяка част от Швеция със своята особена архитектура, занаяти и начин на живот. Сградите са реални, докарани на части от различни краища на страната. Тук хората наистина работят, гледат животни или майсторят нещо. 

Скансен е като типичен провинциален град с център, пекарна, кафене, занаятчийници, пазар, вятърни мелници, ферма с животни, дори църква. Местните са облечени с някогашните одежди, а предлаганите стоки – изработени по стари запазени традиции.

Докато чакаме да спре проливният дъжд, ще ви разкажа и за живота на шведите. Имат много странни, за нас, разбирания по някои въпроси. След това ще отидем и до шведска кръчма, за да опитаме нещо традиционно.

Гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

Пътуването е осъществено по програма на ABAX и Ekvator.bg

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ШВЕЦИЯ:

Скандинавска Венеция – Стокхолм 

Из каналите на Стокхолм и бели нощи 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар