Из каналите на Стокхолм и бели нощи

от Адриана

Да сме в Скандинавска Венеция и да не се качим на лодка, е все едно не сме били. Тръгваме между островите и ще разгледаме Стокхолм от водата и различни интересни места.

Предлагат се няколко тура с лодки, различни големини, като резервацията за тях и плащането е онлайн. Между островите можете да се придвижвате и с фериботчета, като билетът е за цял ден, около 10 евро.

Градът е много просторен, с големи сгради. Преди са обичали да си демонстрират богатството. Строяли са огромни замъци и резиденции, с много орнаменти и помпозност. Но за да има хармония в центъра, решават сградите да са ниски. Затова започват да ги правят с етажи надолу. А желанието за показност с годините се променя. Сега не се демонстрира богатството. Всичко е достъпно и спокойно. Известните ходят без охрана, карат нормални автомобили, обличат се спортно-елегантно. Най-добре облечените от скандинавците са шведите и то мъжете. Не само, че се обличат хубаво, а и изглеждат добре. Жените също са много нежни, лъчезарни и имат някаква кукленска красота.

Всъщност единственият начин да разберете дали някой е заможен, е лодката. Там влагат повече средства. 1/3 от хората тук имат лодка. Това е просто превозно средство, нищо повече.

Стокхолм е много артистичен град. Разположен на острови, си има място за всичко. Имат, например, остров на музеите, до който ще ви заведа сторо, купонджийски остров, остров за шопинг с дизайнерски магазини.

Някога това е било малко рибарско селце. Първоначално Стокхолм представлява укрепление, чието предназначение било контролирането на търговията между Балтийско море и езерото Меларен. Става столица на Швеция през 1419 г.

С лодката, минаваме през различни жилищни квартали, достъпни само по вода.  Много красиви сгради, със собствен кей, паркове, съоръжения за спорт и места за разходка. Шведите спортуват много. Всяка свободна минута те са навън, сред природата. Това важи за повечето скандинавски държави.

Във всеки блок има сауна. Използва се всеки ден от деца и възрастни, като предварително си правят график кое семейство кога ще я използва. Живеят много здравословно и близо до природата. Хората са много организирани и дисциплинирани. Стават рано и съответно лягат рано. Зимата нощта превзема денонощието и тогава само 2-3 часа на ден е светло. Повечето от тях са на антидепресанти. Този мрак ги съсипва.Бели нощи в Стокхолм

Относно навиците за хранене – обядват добре, с топло ядене, вечер нещо леко, дори понякога пропускат, и директно лягат. Алкохол не се пие. Продава се в специални магазини, като в по-малките населени места такива има дори на 60 км. Затова и бързо се напиват, нямат тренинг. За пушачите местата са силно ограничени. Правилата се спазват, не заради глобите, а защото те сами се контролират. Като се приеме закон, той въобще не се подлага на съмнение и просто започват да го правят. Но не се приемат закони, ако няма да допринесат за бъдещите поколения. Тук не се живее много весело, но те така са свикнали.

Месец юли е ваканционният им месец. Основният принцип да се разбере дали човек е щастлив, е личното време. Хората имат много ваканции и ги използват да пътуват. Предпочитат Италия, Испания, екзотични дестинации и места с много слънце.

Наближаваме мястото, където се срещат морето и езерото. Разликата в нивата им е близо метър, затова ще минем през шлюз. Това е интересно да се види. Гледайте във видеото на Професия турист.

Време е за почивка. Особеност в хотелите в Швеция е, че ако искате да се почисти стаята, трябва да заявите на рецепция. Иначе никой не влиза.

А какво представляват белите нощи в Стокхолм? Те продължават около 6 месеца, като през юли и август са най-силни. За 2-3 часа става здрач и отново изгрява. Това обаче важи и за тъмнината през останалата част на годината. Трябва да ви предупредя, че се спи малко трудно. Дърпаме дебелите завеси и пак не можем да заспим.

Пътувайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ДАНИЯ И ШВЕЦИЯ:

Скандинавска Венеция – Стокхолм 

Първи впечатления от Копенхаген в Дания 

автор: Адриана Русенова

Остави коментар